február 17

2 hozzászólás

Egyszerű megoldások a fotós blokk feloldására

Ahogy időnként az írók szenvedhetnek írói blokktól, amikor egy üres lapot bámulva egyszerűen nem képesek új történeteket írni, úgy a fotósok is találkozhatnak ugyanezzel a problémával. Van úgy, hogy egyszerűen nincsenek jó ötleteink, és akármennyire is szeretnénk fotózni, nem találunk inspirációt a kreatív fotók készítésére. Az eddigi ötleteink már unalmasak vagy kifulladtak, az új témák pedig valahogy nem találnak meg minket. Ebben a bejegyzésben néhány olyan ötletet adok neked, amely segíthet az ilyen szorult helyzetekben, hogy egy friss, kreatív nézőpontból közelíthesd meg a fotózást.

A komfortzónán kívül

Szűcs Bendegúz

Sokszor azért nincsenek új ötleteink, mert le vagyunk ragadva azoknál a témáknál, amiket gyakran fotózunk. Ha mindig ugyanabban a néhány műfajban és témában gondolkozol, bizony könnyen lehet, hogy előbb-utóbb kifogysz az inspirációból. A legjobb ilyenkor, ha egy teljesen új irányt veszel, és kipróbálsz egy olyan műfajt, amiben eddig egyetlen képet sem készítettél. Ha nem érzed magadénak a témát, az sem baj, hiszen a lényeg itt most pont az, hogy a komfortzónádon kívül gondolkodj. Ha például eddig csak a természetben fotóztál, próbáld ki magad a belvárosban. Ha eddig csak portrékat készítettél, csinálj néhány absztrakt vagy minimalista képet. Lehet, hogy kezdetben nehezedre esik majd a dolog, de abban biztosan nagy segítségre lesz az új nézőpont, hogy feloldja a benned lévő kreatív blokkot.

Fotóséták

Szűcs Bendegúz

Egy másik jó dolog, amit ilyenkor tehetsz, ha egyszerűen teszel egy sétát a kameráddal, és azt fotózod, amit éppen találsz. Ilyenkor nem kell előre kitalálnod a témát, egyszerűen csak nyitva kell tartanod a szemed. Mivel nem te hozod meg a döntést, hogy milyen fotókat készíts, nem is fogsz leragadni a saját megszokott ötleteidnél. Egyszerűen hagyod, hogy szembejöjjenek veled a jó témák úgy, hogy nyitott szemmel járod az utcákat. A legjobb, ha egy olyan helyen sétálsz, ahol amúgy nem nagyon szoktál megfordulni. Minél inkább újnak hat számodra az adott környezet, annál érdekesebb és inspirálóbb lesz a folyamat. Hagyd, hogy megtaláljanak téged a jó témák, és ne akard túlzottan irányatni a dolgokat. Egy ilyen fotóséta számos módon fejlesztheti a fotós érzékeid (amiről ebben a bejegyzésben már bővebben is írtam), így a kreatív blokk feloldása csupán egy azokból a pozitív hatásokból, amit egy ilyen séta alkalmával kaphatsz.

Egy szín

Szűcs Bendegúz

Könnyen megteheted azt is, hogy egyszerűen választasz egy színt, és megpróbálsz olyan fotókat készíteni, ahol erre az egy színre helyezed a hangsúlyt. Ebben az esetben szintén nem kell a témaválasztáson gondolkodnod, hiszen mindössze egyetlen színre fogsz fókuszálni. Innentől nincs más dolgod, mint erre a színre figyelni, és lefotózni minden olyan dolgot, amiben ez a szín dominál. Ez szintén egy olyan kreatív megközelítés, ami segíthet új nézőpontba helyezni a fotózást. Gyakorlásnak is rendkívül hasznos lehet, ugyanis miután találtál valamit, ami megfelel az általad választott színnek, át kell gondolnod, hogy milyen kompozícióval hozható ki belőle egy jó fotó. Bizonyára nagyon különböző képeid fognak születni, azonban összeköti majd őket az a szín, amit választottál, ami egy nagyon érdekes, látványos fotósorozatot eredményez majd. 

Filmek

Ida (2013)

Néha az segít nekem a legtöbbet a fotós blokk feloldásában, ha egyszerűen lerakom a kamerát és más forrásból szerzek inspirációt. Ennek az egyik legjobb módja a rendszeres filmnézés, ugyanis a filmekben lévő beszédes és kreatív beállítások könnyen új ötleteket adhatnak, illetve arra késztetnek, hogy saját magam is megpróbáljak valami hasonlót alkotni. Egy jó vizuális stílussal rendelkező film könnyen meghozza a kedvem a fotózáshoz, és utána gyakran érzem azt, hogy újult erővel vághatok bele az alkotásba. Persze nem mindegy, hogy milyen filmeket nézünk, de erre már számos címet ajánlottam neked itt a blogban, amit a korábbi bejegyzések közt megtalálhatsz. Minél gyakrabban nézel olyan filmeket, amelyek gazdag vizuális stílussal rendelkeznek, annál jobb és kreatívabb fotóssá válhatsz.

Más fotósok munkái

William Eggleston

Nem csak a filmnézés lehet jó módja az inspirációszerzésnek. Nagyon sokat segíthet az is, ha időnként más fotósok munkáit tanulmányozzuk. Azzal, hogy megnézzük, másnak milyen ötletei vannak a fotózás terén, könnyedén felfrissíthetjük a kreativitásunkat és kedvet kaphatunk a hasonló képek készítéséhez. Nem véletlen, hogy a saját fotóim mellett én is gyakran hozom híres fotósok munkáját példaként, hogy minél több embertől lássatok alkotásokat, és ne csak az én nézőpontom legyen az, amin keresztül tanultok. Éppen ezért azt javaslom, hogy ha teheted, te is minél gyakrabban nézegesd más fotósok alkotásait, különösen azokét, akik a világ legjobbjai között vannak. Ha tudsz, akár egy fotós könyvet is beszerezhetsz, így ha bármikor úgy éreznéd, hogy nincs inspirációd a fotózáshoz, elég lesz elővenned ezt a könyvet és átlapoznod a képeket.

Remélem, ezek a megoldások neked is segítenek majd az olyan helyzetekben, amikor úgy érzed, nincsenek jó ötleteid. Én leginkább filmekkel, illetve fotósétákkal szoktam egy kis löketet adni a kreativitásnak, de lehet, hogy neked valami más lesz majd a nyerő megoldás. Próbálj ki különböző dolgokat, ne félj kísérletezni, és ami a legfontosabb, élvezd, amit csinálsz.

Jó fotózást!


További bejegyzések

  • Valóban jó megoldás “kiüresedés” ellen kimenni az utcára (vagy a természetbe), megfotózandó feladat nélkül, várni, hogy szembejöjjön velem a téma, így sikerültek a legjobb fotóim “fishingelés” közben.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >