április 7

4 hozzászólás

A vizualizáció szerepe a fotózásban

Mi a vizualizáció szerepe a fotózásban? Egyáltalán mit értünk vizualizáció alatt, és miért olyan fontos része a fotózási folyamatnak? A fotózás művészete bőven túlmutat az egyszerű technikai szempontokon, és sokkal inkább egy belső folyamatra utal, amely saját alkotói erőnkön és kreativitásunkon alapszik. Ennek a belső folyamatnak a legfontosabb része a vizualizáció. Amennyiben nem hagyod ki ezt a lépést, a fotóidban lesz valami, ami személyesen belőled jött. A saját elképzeléseidet valósítod meg, ami egy saját stílushoz, ezzel pedig egyedi és látványos fotókhoz vezet. Azok a fotósok, akiknek a munkájából hiányzik a személyesség, valószínűleg azért készítenek közhelyes fotókat, mert nem töltenek elég időt a vizualizációval.

A vizualizáció lényege, hogy a fotónak először a fejedben kell megszületnie, nem a kamerában. Ez mindössze annyit jelent, hogy miután találtál egy jó témát, következő lépésként ne a kamerával foglalkozz, hanem szánj egy kis időt arra, hogy előre megalkotod a képet a fejedben. Képzeld el azt a keretet, ami a kompozíciót adja majd, és tudd, hogy mit akarsz átadni a fotóval. Minél tisztábban látod magad előtt a képet, amit el szeretnél készíteni, annál jobb. Ez az előzetes vizualizáció nagyon fontos, és több szempontból is kulcsfontosságú lehet a fotózásban.

Szűcs Bendegúz

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért olyan fontos fejben megalkotnunk a képet, amikor a kamera kijelzője pontosan mutatja nekünk, milyen lesz a fotó. Nos, a vizualizáció ennél jóval többet adhat neked, és amúgy sem jó túlzottan a kamerára támaszkodni. Ha a kamera nélkül nem tudsz fejben elképzelni egy fotót, akkor valószínűleg nincs is túl jó szemed a fotózáshoz. A vizualizációs készséget tehát nagyon fontos fejlesztened, ugyanis számos módon hasznodra válhat, és azt a terhet is leveszi a válladról, hogy állandóan a kamerán keresztül kelljen szemlélned a dolgokat. Most pedig nézzük meg, hogy pontosan milyen előnyökre is tehetünk szert a vizualizáció által.

Először is elmondhatjuk, hogy amennyiben van egy határozott elképzelésünk arról, milyen fotót akarunk készíteni, pontosabb irányt és célt adhatunk a fotózási folyamatnak. Ez sokat segít majd a kamera beállításában és a kompozíció meghatározásában, a fotózás így tudatos döntésekből áll, nem pedig próbálkozásokból és kísérletezésből. Mivel pontosan tudjuk, milyen fotót akarunk készíteni, azt is tudjuk, hogy ehhez milyen beállításokra és objektívre lesz szükségünk. Ez jelentősen felgyorsítja a folyamatot, az időnk nagy részében így a külvilágon lesz a figyelmünk, nem pedig a kamerán.

Szűcs Bendegúz

Emellett az is igaz, hogy a vizualizáció által készült fotók általában sokkal jobban sikerülnek, illetve több egyedi értéket hordoznak magukban, mint azok, melyeknél kimaradt ez a lépés. Ha nem szánsz időt a vizualizációra, hiába állítod be jól a kamerát és készítesz technikailag tökéletes képet, nagy valószínűséggel hiányzik majd belőle az a plusz, amitől értékes lehetne a fotó. Ezzel szemben, ha előre megalkotod a képet a fejedben, szó szerint a saját elképzeléseidet követed majd, így valóban azt fogja tükrözi a fotó, ahogyan te látod a világot. Ettől máris személyesebb lesz a munkád, ami plusz értéket jelent, idővel pedig saját stílussá alakulhat, ami a vizualizáció hiányában sosem történhetett volna meg.

A vizualizáció során tulajdonképpen a saját fotós látásmódod használod és erősíted. Minél többet csinálod, annál jobb leszel benne, ez pedig abban is sokat segít majd, hogy megtaláld magad körül a jó témákat. Amennyiben nem foglalkozol a vizualizációval, a témakeresés során is többnyire olyan dolgok után kutatsz majd, amiket más fotósoktól lestél el. Ha azonban beépíted a munkádba a vizualizációt, és szokásoddá válik, hogy ilyen szemmel nézd a világot, szinte bármiben megláthatod a jó képeket. A fotóid így valóban azt fogják megmutatni, hogy mi az, amit te vizuálisan érdekesnek találsz. A témakeresés könnyebbé és eredményesebbé válik, a fotós érzékeid egyre élesednek, a fotóid pedig értékesebbek és látványosabbak lesznek.

Szűcs Bendegúz

Ha kezdetben úgy érzed, hogy nehezedre esik a vizualizáció, nem kell kétségbe esned, rendszeres gyakorlással ugyanis könnyen fejleszthető ez a készség. Mindig jusson eszedbe, hogy a vizualizációt tulajdonképpen bármikor gyakorolhatod, még akkor is, amikor nincsen nálad kamera. Mindössze annyit kell tenned, hogy amikor látsz valamit, megpróbálod elképzelni, hogyan festene ez a dolog egy kamerán keresztül nézve. Itt elsősorban azt a keretet kell elképzelned, amely a kompozíciót határozná meg, de olyan dolgokat is számításba vehetsz, mint a gyújtótávolság, mélységélesség, fókusz és színhasználat. A kamera sok szempontból máshogy láthatja a világot, mint mi, ezért időbe telhet, amíg megtanulod fejben alkalmazni ezt az új nézőpontot. A mindennapi életben azonban könnyen gyakorolhatod a vizualizációt, mindössze egy kis nyitottságra és figyelemre lesz hozzá szükséged. Idővel egyre könnyebben megy majd a dolog, amitől a fotózás is egy sokkal kreatívabb és élvezetesebb folyamattá válhat.

Szűcs Bendegúz

A vizualizáció tehát nem más, mint a kreatív alkotói folyamat fontos eszköze, amely lehetővé teszi számodra, hogy megtaláld a saját művészi hangod a fotózásban. Nagyon fontos, hogy ne hagyd ki ezt a lépést a fotózási folyamatból, enélkül ugyanis jóval nehezebb dolgod lesz, és pusztán a technikai dolgokra koncentrálva a fotóid is jó eséllyel unalmasak lesznek. Nem szabad elfelejtened, hogy a fotózás nagy része fejben dől el, így az alkotói munkának is először itt kell megtörténnie. Amit ezután a kamerával csinálsz, az csupán az előzetes elképzeléseid átültetése a gyakorlatba. 

Remélem, hasznosnak találtad ezt a néhány gondolatot, és segítenek majd neked abban, hogy jobb fotóssá válj. Ha szeretnéd megmutatni egy, vagy akár több képed, szívesen veszem, ha megosztod őket a fórumon. Mindig kíváncsi vagyok, milyen fotókkal álltok elő, és sokat tanulhatunk belőle, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Szóval ha van olyan fotód, amire büszke vagy, ne tartsd magadban. Ha pedig még nincs, csinálj egyet. 🙂

Jó fotózást!


További bejegyzések

  • Kedves Bendegúz!
    Nagyon hasznos számomra a bejegyzésed. A festőtanfolyamon, ahová járok szintén szó volt a vizualizációról, ami eddig nekem – a fotózással kapcsolatban – eszembe sem jutott. Főleg eseményeket, pillanatnyi történéseket fotóztam. De mivel minden művészet szubjektív, nem biztos, hogy másokban ugyanazt a benyomást, véleményt indukálja. De most a fotózás során is fogok rá figyelni. Köszönöm a tanácsodat!
    Üdv. : Vera

  • Ugyancsak gratulálni tudok a jól kiválasztott példákhoz és a nem bonyolult, de lényegretörő, szemléletes magyarázatokhoz! Több hangzott el, mint amit (szerintem) sokan évek, évtizedek alatt tapasztalatból gyűjtöttek és megtanultak a kreatív fotózásból.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >