február 8

0 hozzászólás

Miért jó fotósnak lenni?

A fotózás nem csupán egyszerű hobbi és szakma, hanem sokkal inkább művészet és önkifejezési forma. Számos pozitív hatása lehet, ha jelen van az életünkben a fotózás, és több szempontból is gazdagíthatja az életünket. Biztosan te is meg tudnál fogalmazni pár dolgot azzal kapcsolatban, mit szeretsz leginkább a fotózásban. Ebben a bejegyzésben néhány olyan gondolatot gyűjtöttem össze, amely rávilágít a fotózás sokrétű természetére, és némi inspirációként szolgálhat azok számára, akik most készülnek komolyabban elmerülni a fényképek készítésének világában.

Emlékek megőrzése

A fotózás lehetővé teszi számunkra, hogy megállítsuk az időt és megörökítsük az élet fontos pillanatait. Bizonyára a legtöbb embernek ez jut eszébe először, ha a fotózásra gondol. Míg az emlékezetünk idővel elhalványulhat, egy fénykép ennél sokkal tisztább formában képes megőrizni életünk különböző mozzanatait. Egy jól elkészített fénykép pedig nem csupán bemutat egy adott pillanatot, hanem komplett történetek, érzelmeket idéz elő bennünk. Gondoljunk csak a nosztalgiára, amit akkor érzünk, amikor a gyerekkorunk egy képkockáját tartjuk a kezünkben, vagy azokra a történetekre, amiket egy családi nyaralás alkalmával készült fotó idéz fel bennünk. Ez az érzelmi töltet és az emlékek megőrzésének lehetősége már önmagában olyan értékekkel ruházza fel a fotózást, ami miatt mindenkinek megérheti legalább kezdő szinten elmerülni ebben a nagyszerű, élvezetes tevékenységben.

Kreatív alkotás

Szűcs Bendegúz

A fotózás nem csupán szakma, hanem egy kreatív önkifejezési forma. Nagyon jó dolog, ha az ember időnként végez olyan tevékenységet, amelyben a kreatív vénáját dolgoztatja meg. Az alkotással nem csupán olyan értéket hozhatunk létre, amit mások is élvezhetnek, hanem a saját lelki egészségünket is megtámogathatjuk azzal, hogy hagyjuk kibontakozni magunkat egy kreatív alkotói munkában. Mindig izgalmas dolog elmerülni egy művészeti ágban, a fotózással pedig bárki könnyen megteheti ezt, hiszen mindenki számára elérhető és rendkívül egyszerű elkezdeni. Onnantól pedig, hogy megtapasztaltuk az alkotás örömét, elkezdhetünk kibontakozni benne úgy, hogy a saját ötleteinket és elképzeléseinket öntjük a gyakorlatba. Ha pedig mindezt egy szakmai tudással is megtámogatjuk, egészen értékes és látványos alkotásokkal állhatunk elő.

Lelki egészség

Szűcs Bendegúz

Az előző pontot fojtatva érdemes külön kitérni arra, hogy a fotózás, azaz a kreatív alkotói munka milyen pozitív hatással lehet saját magunkra nézve. Ha képesek vagyunk őszinte érdeklődéssel és élvezettel elmerülni a folyamatban, a fotózás egy kifejezetten megnyugtató, terápiás tevékenységgé válhat. Én például gyakran fotózom úgy, hogy felveszek egy fejhallgatót, hallgatok valami zenét, amit szeretek, és egyszerűen elindulok valamerre a kamerámmal. Innentől pedig semmi mással nem foglalkozom, csak a fotózással, ami segít kikapcsolódni és a jelen pillanatra fókuszálni. Mivel a fotózás megköveteli tőlem, hogy a külvilágra figyeljek, nem igazán van időm azokon a problémákon agyalni, amik általában nyomasztanak. Még ha nem is sikerül jó fotókkal hazatérnem, maga a folyamat akkor is van olyan élvezetes és megnyugtató, hogy megérje rendszeresen időt szakítani rá. 

Új nézőpont

Szűcs Bendegúz

Ha kellő szenvedéllyel tudod művelni a fotózást, egy idő után megtanulod új szemszögből nézni a világot. A fotózás arra ösztönöz minket, hogy figyelmesen tanulmányozzuk a környezetünket, és észrevegyük azokat az apró pillanatokat, amelyek mellett mások észrevétlenül elsétálnak. Ez a hozzáállás egy olyan új perspektívát nyithat a világra, amely még azokban a pillanatokban is megajándékozhat minket valamivel, amikor éppen nincsen nálunk kamera. Akár még egy buszmegállóban ácsorogva is észrevehetünk valamit, amiről úgy gondoljuk, hogy jó fotó lenne belőle, és még ha nem is tudjuk elkészíteni a képet, értékelhetjük és élvezhetjük a pillanat szépségét. 

Pénzkeresési lehetőség

Természetesen érdemes szót ejtenünk arról is, hogy amennyiben elég tapasztalattal és tudással rendelkezünk, a fotózás egy nagyon jó bevételi forrássá is válhat számunkra. A fotózásban elsajátított szakértelmed mások számára különösen értékes lehet, így az ő szolgálatukba állva könnyedén kereshetsz egy kis pénzt. A legjobb pedig, hogy közben azt csinálhatod, amit szeretsz, így számodra nemcsak hasznos, de élvezetes is lesz a munkával töltött idő. A jó fotósokra mindig nagy szükség van, így kimondottan kifizetődő lehet kitanulni a szakmát, legyen szó akár alkalmi munkavégzésről, akár hosszú távú pályáról.

Kapcsolódás másokkal

Ahogy minden hobbinak, úgy a fotózásnak is megvan az az előnye, hogy kapcsolatba kerülhetünk azonos érdeklődésű emberekkel. Részesei lehetünk különböző fotós közösségeknek, ahol új ismereteket szerezhetünk, tanácsot és segítséget kaphatunk másoktól, megmutathatjuk a legjobb fotóinkat, és akár új barátokra is szert tehetünk. A fotózás így közösségi tevékenységgé válhat, ahol nemcsak a közös alkotás élményét tapasztalhatjuk meg, hanem új, értékes emberi kapcsolatokat is kialakíthatunk.

És te mit szeretsz leginkább a fotózásban? Biztos vagyok benne, hogy számos dolgot lehetne még ide sorolni, hiszen mindenki más személyes tapasztalatokkal rendelkezik. Én ezeket a pontokat éreztem fontosnak, de szívesen meghallgatnám, te mit gondolsz a témáról. Szerinted miért jó fotósnak lenni? Ha megosztanád velem a gondolataid, nyugodtan tedd ezt meg egy hozzászólás formájában. 


További bejegyzések

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>