február 3

2 hozzászólás

Fotós ötletek otthonra

A fotózásban az egyik legjobb dolog, hogy nem feltétlenül kell különleges témákat és látványos helyszíneket találnunk ahhoz, hogy szuper fotókat készítsünk. Sőt, még a lakást sem kell elhagynunk hozzá, hiszen ha elég kreatívak vagyunk, és képesek vagyunk fotós szemmel nézni a körülöttünk lévő dolgokat, hamar rájövünk majd, hogy a jó képek mindig ott vannak a közelünkben. Ebben a bejegyzésben néhány olyan ötletet adok neked, amely jó inspirációként szolgálhat az otthoni fotózásra, és könnyedén fejlesztheti a fotós látásmódod. A legjobb pedig, hogy mindehhez sem komoly technikára, sem pedig jelentős időbefektetésre nem lesz szükséged. 

Fények és árnyékok

Szűcs Bendegúz

Az egyik legjobb módja az otthoni fotózásnak, ha egyszerűen a fényekre és árnyékokra figyelünk. Az ablakon beáradó természetes fény gyakran látványos megvilágításba helyezi a hétköznapi dolgokat, ezt kihasználva pedig nem kell, hogy önmagában érdekes legyen a témánk. A fotó alapját maga a fény-árnyék hatás adja majd, ami egy megfelelő kompozícióval párosítva még a legunalmasabb tárgyakat is szép, művészi fotókká varázsolhatja. Az ilyen témáknál különösen jó lehet, ha fekete-fehérben fotózunk, hiszen ez még inkább ráerősít majd a fény-árnyék játékra, illetve segíthet leegyszerűsíteni a jelenetet, hogy egy szép, letisztult kompozíciót kapjunk. Persze ha te épp a fény melegségét szeretnéd átadni, színesben is jó ötlet lehet elkészíteni a képet, így nyugodtan kísérletezz az előtted elterülő látvánnyal. 

Minimalizmus

Szűcs Bendegúz

Nagyszerű módja lehet az otthoni gyakorlásnak, ha megpróbálsz minél letisztultabb, egyszerűbb kompozíciókat találni a lakásodban. Ahogy a fényeknél, úgy itt sem a konkrét tárgyakra kell koncentrálnod, hanem sokkal inkább a látványos színeket, formákat, alakzatokat, vonalakat és textúrákat kell keresned. Ezek gyakran a fotózás legfontosabb építőelemei, így az ilyen minimalista fotók készítése hatékony módja lehet a vizuális látásmódod fejlesztésének. Igyekezz minél inkább leegyszerűsíteni a látványt, és olyan kompozíciót alkotni, amely mentes minden zavaró elemtől. Nem kell a dolgok konkrét jelentésével foglalkoznod, így nyugodtan elmehetsz akár egészen absztrakt irányba is. Egy tipp, ami nagyban megkönnyítheti a dolgod, hogy ha tudsz, fotózz viszonylag nagyobb gyújtótávolsággal. Minél kisebb a látószög, annál könnyebben tudsz olyan szeletet kivágni a valóságból, amely megfelel egy ilyen fotó készítésére. Biztosan szükséged lesz egy kis kreativitásra, de ha szétnézel magad körül, hamar találhatsz olyan dolgokat, melyek alkalmasak a minimalista fotók készítésére.

Konyhai fotók

Szűcs Bendegúz

A konyha nemcsak főzésre, hanem fotózásra is kimondottan jó helyszín lehet, ugyanis telis-tele van jobbnál jobb témákkal. Elég csak az ételek számos különböző színére, formájára és textúrájára gondolni, vagy akár a különféle konyhai eszközökre. Vegyél elő egy gyümölcsöt, tojást, evőeszközt, poharat, sajtreszelőt, vagy amit csak szeretnél, és máris kezdődhet a fotózás. Készíthetsz makró, vagy akár absztrakt fotókat, és kipróbálhatsz különböző kreatív szemszögeket és megvilágításokat. Amint elkezdesz a konyhában fotózni, hamar rájössz majd, hogy végtelen mennyiségű téma vesz téged körül, és nem kell sokat gondolkodnod azon, mit is fotózz pontosan. Egész látványos, művészi fotók is születhetnek a konyhában, így mindenképp érdemes adnod neki egy esélyt. Akár főzés közben is lőhetsz pár képet a készülő ételről, így nemcsak a hasadat tömheted meg, de közben még néhány nagyszerű fotóval is gazdagodhatsz.

Makró

Szűcs Bendegúz

A makró fotózás szintén egy olyan műfaj, amit szinte bárhol, bármikor tudsz művelni, akár még a saját lakásodban is. A témán sem kell sokat gondolkodnod, hiszen itt sem a dolgok valódi jelentése, hanem egyszerűn az apró részletek felnagyítása lesz az, amely érdekessé teszi a képet. Ez a fajta fotózás rendkívül szórakoztató  és eredményes tud lenni, mert olyan nézőpontból mutathatod meg a dolgokat, amit szabad szemmel sosem láthatnánk. Ha pedig valami újat tudsz mutatni a képeiddel, az már önmagában értékes lehet. Fókuszálj az apró részletekre és nagyítsd fel őket annyira, amennyire csak a kamerád engedi. Persze itt már valamennyire gátat szabhat a megfelelő felszerelés hiánya, de azért ha elég ügyes vagy, nem feltétlenül lesz szükséged makró objektívre. A fenti fotót például egy egyszerű kit-es zoom objektívvel csináltam, így te is láthatod, hogy nem kell szuperközeli felvételt adnod a témáról ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény. 

Ablakon át

Szűcs Bendegúz

Attól még, hogy a lakásban vagyunk, nem feltétlenül kell a lakásban lévő dolgokat fotóznunk. Ha lehetőséged van rá, akár az ablakon kinézve is kereshetsz jó témákat, és egy kis ügyességgel nagyszerű fotókat készíthetsz. Ebben a legnagyobb nehézséget az jelentheti, hogy a saját helyzeteden nem sokat tudsz változtatni. Egy teleobjektívvel azonban képes leszel kisebb szeleteket kivágni a tájból, amivel már valamennyi szabadságot adsz magadnak, és könnyen találhatsz egy olyan kompozíciót, amit jónak érzel. Gondolkodhatsz nagyban, és fotózhatod az egész tájat, vagy kereshetsz kisebb dolgokat a távolban, amelyek megragadják a figyelmed. Itt persze sok tényező közrejátszik, az időjárástól és napszaktól kezdve egészen az otthonod elhelyezkedéséig. A legtöbb szituációban azonban biztosan észre fogsz venni egy-két érdekes témát, csupán egy kis figyelemre és türelmes szemlélődésre lesz szükséged.  

Házi kedvencek

Szűcs Bendegúz

Habár ezzel biztosan nem mondok újat, és sokaknak ez jut eszébe először, ha otthoni fotózásról van szó, de mindenképpen érdemes szót ejteni a háziállatok fotózásáról. Ha van otthon nálad kutya, macska, vagy bármilyen állat, máris kaptál egy nagyszerű témát a fotózáshoz. Ez már jóval nehezebbnek bizonyulhat, mint az előző tippek, ugyanis egy élő, mozgó témáról van szó, ugyanakkor könnyen megérheti a fáradozást és remek fotókhoz vezethet. Figyelj a szép megvilágításra, illetve a megfelelő kompozícióra, ugyanis általában ezeken múlik, hogy mennyire lesz látványos az eredmény. A macskák különösen jó témák lehetnek, mert eleve szeretnek ott elhelyezkedni, ahol éri őket az ablakon bejövő napfény, ami nagyon szép megvilágításba helyezi őket. Én is sokszor fotózom őket emiatt, és a fenti példán is ezt láthatod.

Remélem, tudtam némi inspirációval szolgálni ezekkel az ötletekkel, és neked is sikerül majd néhány szuper fotót készítened a lakásodban. Mindebből te is láthatod, hogy nem kell messzire menned ahhoz, hogy jó témákat találj, és akár otthon is rendkívül hatékonyan gyakorolhatod a fotózást. Ezek a módszerek a fotós érzékeidet is fejleszthetik, így időnként érdemes az otthoni pihenés közben is kamerát venned a kezedbe. Persze ezeken túl sok ötlet merülhet még fel otthoni fotózásra, így ha tetszett az írás, elképzelhető, hogy a jövőben írok hozzá folytatást.

Jó fotózást!


További bejegyzések

  • Koszi a tippeket, a konyhait ki fogom probalni, a kepeid lattan latom, hogy mennyi otletet nem vettem eszre eddig, koszi!!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >