július 13

0 hozzászólás

A fotóséták pozitív hatása

Sok tippet adtam már fotózással kapcsolatban, amelyek talán segítettek is neked valamilyen formában, de a legjobb tanácsom még mindig az, hogy fotózz minél többet. Gyakorlás nélkül nem sokat ér az elméleti tudás, és élesben derül ki igazán, hogy valóban javulnak-e a fotóid, vagy csak a fejedet tágítod a sok olvasással. Nem véletlen, hogy a tanfolyamokban is gyakran adok fotós feladatokat, hogy ténylegesen érvényesülhessen az újonnan szerzett tudás. Az egyik ilyen feladat így hangzik: menj el egy fotósétára!

Fotóséta alatt azt értem, amikor egyszerűen a kezedbe veszed a kamerád és különösebb tervezés nélkül útnak indulsz. Tehetsz egy sétát a városban, a faluban, az erdőben, a plázában, a parkban, vagy bárhol, ahol szeretnél. A lényeg, hogy akármerre is jársz, folyamatosan keresd a szemeddel a jó témákat és készíts fotót mindenről, amit vizuálisan érdekesnek találsz. Nagyon hasznos módja ez a gyakorlásnak, és különösen nagy segítség a fotós látásmód fejlesztésében.

A mai írásban ezzel kapcsolatban osztok néhány gondolatot, közben pedig mutatok néhány képet, amelyek mind a legutóbbi sétám alatt készültek. Remélem, meg tudom hozni a kedved ahhoz, hogy időnként te is sétálj egyet a kameráddal.

Folyamatos fejlődés

Szűcs Bendegúz

Az egyik legjobb dolog a fotósétákban, hogy ilyenkor látom magamon igazán, mennyit fejlődtem az utóbbi időben. Kezdetben egy ilyen séta alatt nagyon nehezen találtam jó témákat és legjobb esetben is csak egy-két valamire való képpel tértem haza. Mostanra azonban már sokkal könnyebbé vált minden. Olyan témákat is észreveszek, amiket előtte nem, és a képeim is lényegesen jobban sikerülnek. Úgy érzem, szinte minden egyes fotózás alkalmával fejlődök valamennyit. Ez valószínűleg azért van, mert rendesen megdolgoztatja a fotós érzékeim egy ilyen séta, amivel egyre jobban kiélezem a figyelmem a vizuális jelekre. 

Az ilyen séták tehát folyamatos fejlődést jelentenek, hiszen mindig nagy figyelemmel kell lenned a környezetedre. Ha előre eldöntenéd, mit fotózol, erre nem lenne szükség. Azok a fotósok, akik már a fotózás előtt eldöntik, milyen képeket fognak csinálni, kihagyják a folyamatból az egyik legfontosabb lépést: a keresést.

Szűcs Bendegúz

Az igazán jó fotósok szinte bármilyen helyzetben találnak olyan dolgokat, amelyek látványos fotókat eredményeznek. Ahhoz pedig, hogy erre a szintre eljuss, nagy figyelmet kell fordítanod a körülötted lévő világra. Légy nyitott minden kínálkozó lehetőségre és ne akard a kreativitásod a megszokott fotós témákra limitálni. Bármiről készíthető jó és rossz fotó egyaránt. Ezért nagyon fontos maga a témakeresés, és pontosan ez az, amit a fotóséták alatt megtanulhatsz.

Állandó kíváncsiság

A témakereséshez hozzátartozik egy állandó kíváncsiság, hiszen sosem tudhatod előre, milyen képeket fogsz aznap készíteni. Ettől pedig az egész fotózás sokkal izgalmasabbá válhat, velem legalábbis így szokott lenni. Mindig kíváncsi vagyok, hogy vajon ha néhány lépést megyek előre, ott mit fogok meglátni, amiből esetleg kihozható pár jó fotó. Gyakran a legegyszerűbb dolgok ezek, amik mellett korábban már számtalanszor elmentem, egyszerűen csak nem fotós szemmel néztem rájuk. 

Ilyenek például ezek a csövek, amik egy mező szélén találhatóak, és talán a legkevésbé érdekes részei a tájnak.

Szűcs Bendegúz

Fotózás szempontjából azonban a legérdekesebb dolog volt, amit aznap találtam. Olyannyira tetszettek, hogy bő 10-15 percet töltöttem a fotózásukkal, és közben mindenféle képkivágást és szöget kipróbáltam. Amikor egy ilyen hétköznapi tárgy így megmozgatja a fantáziád, érdemes eltöltened vele némi időt. Ezek azok az értékes pillanatok, amikor teljesen átszellemülsz fotóssá, és érzésből készíted a képeket. 

Ha megnézed, hogy én legutóbb milyen jelentéktelen témával találtam meg ezt az érzést, jól látszik, hogy bármi lehet vizuálisan érdekes, és sosem tudhatod, hol találsz majd jó témákat. Ez is egy hatalmas érv a fotóséta mellett, hiszen pontosan erről szól az egész. Elindulsz valamerre és nyitva tartod a szemed. Fotósként nézel a világra, és meglátod azokat a dolgokat, amik mellett a tapasztalatlanok gondolkodás nélkül elsétálnak.

Szűcs Bendegúz

A csövek mögött volt valamiféle doboz is, így gondoltam, azt is érdemes megmutatom pár képen. Mint geometriai forma, érdekesnek találtam, és az egyenes vonalaival szép párt alkotott a cső ívelt alakjával. Itt egyébként azt is érdemes megnézned, milyen sokat el lehet érni csupán azzal, hogy változtatunk a szemszögön. Nem volt nagy ez a cső, alig a térdemig ért, ezen a fotón mégis hatalmasnak tűnik.

Ha tehát találsz egy témát, ami beindítja a fantáziád, nyugodtan időzz el vele és próbálj ki mindent, ami csak eszedbe jut. Különböző szögeket, képkivágásokat és technikai megoldásokat, amelyek látványossá tehetik a képet. Én is így tettem, és végül nagyon sok különböző fotót sikerült készítenem egy látszólag egyszerű tárgyról.

Saját stílus

Szűcs Bendegúz

Ez már egy hosszabb távú pozitív hozadéka a fotós sétáknak, de ha eleget csinálod, idővel akaratlanul is elkezd majd kirajzolódni a saját stílusod. Az elején még ezt jó eséllyel nem fogod látni, de ahogy egyre több fotót készítesz, az érzékeid pedig egyre inkább finomodnak a vizuális dolgok irányába, egy saját stílus, illetve valamilyen szinten egységes kép kezd majd megmutatkozni előtted. Lejön majd a munkádból, hogy mik azok a dolgok, amik leginkább megragadják a figyelmed, és lesz valamilyen közös nevezője a fotóidnak. Nagyon értékes dolog ez, ami megkülönböztethet téged más fotósoktól.

Ha tehát az a célod, hogy egyedi művészi munkával és saját stílussal rendelkezz, amit nem lehet olyan egyszerűen beskatulyázni, mint a hagyományos fotósok próbálkozásait, a fotóséták sokat segíthetnek ebben. Ez az a szint, ahol még nekem is bőven van hova fejlődni, a stílusom ugyanis gyakran az aktuális kedvemtől és szituációtól függ. Az idő előrehaladtával azonban egyre egységesebbnek látom a fotóim, és ha a pár évvel ezelőtti énemet nézem, büszkén nyugtázom magamban, hogy jó úton járok.

Szűcs Bendegúz

Szűcs Bendegúz

Nos, meghoztam a kedved egy fotósétához? Nagyon remélem, hogy igen. Ha bármikor szeretnéd megmutatni a képeid, szívesen veszem, ha megosztasz velem (és másokkal) párat a fórumon. Ha pedig ezen az íráson felbuzdulva sétálásra szánnád magad, ne feledd, hogy a valódi pozitív hatások hosszú távon mutatkoznak meg. Kezdetben nekem sem születtek jó képeim, mostanra azonban már nagyon élvezetessé váltak ezek a kis kiruccanások. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, nehogy egy gyengén sikerült próbálkozás elvegye a kedved az egésztől. 

Hamarosan újabb írással és fotókkal jelentkezem.  

Addig is jó fotózást és kellemes bandukolást kívánok!


További bejegyzések

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>