március 1

1 hozzászólás

Filmajánlók fotósoknak #4

Ebben a bejegyzésben a fotósoknak szóló filmajánlókat folytatom néhány új címmel. Ha az eddigi válogatások kimaradtak volna, megtalálod őket itt a blogban, vagy akár a teljes listát is megnézheted egyben a fórumon. Ezek az alkotások nem csupán jó filmélménnyel kecsegtetnek, hanem a fotós érzékeidet is fejleszthetik, valamint új gondolatokat ébreszthetnek benned a vizuális képalkotás témakörében. Ha szeretsz filmeket nézni, és szívesen adnál egy löketet a fotós kreativitásodnak, ezekkel a címekkel nem nyúlhatsz mellé.

Párizs, Texas (1984)

Rendező: Wim Wenders
Eredeti cím: Paris, Texas
Fényképezte: Roby Müller
IMDb

Az előző bejegyzésben már beszéltünk Win Wenders fotóiról, és ennek kapcsán a Párizs, Texas c. filmje is szóba került. Nem véletlen, ugyanis a filmnek csaknem minden képkockáját lehet fotós szemmel elemezni, a festői tájakról, gyönyörű színekről és városi képekről pedig nehéz levenni a szemünket. A vizuális megjelenés tehát végig nagyon erős, könnyen a képernyő elé láncolhat bárkit, aki kicsit is érdeklődik a  fotózás vagy festészet iránt. A filmnek azonban nem ez az egyetlen erőssége. Kiváló színészi játékok, egy nagyszerűen megírt forgatókönyv és egy nem mindennapi, emberi történet vár azokra, akik úgy döntenek, hogy leülnek megnézni ezt a filmet. Neked is azt ajánlom, hogy valamikor mindenképp adj neki egy esélyt, kár lenne kihagyni.

Amélie csodálatos élete (2001)

Rendező: Jean-Pierre Jeunet
Eredeti cím: Amélie
Fényképezte: Bruno Delbonnel
IMDb

Jean-Pierre Jeunet filmje végig szórakoztató és felemelő, tele vicces mozzanatokkal, szokatlan cselekményvezetéssel és különös karakterekkel, ami miatt mindenkinek érdemes lehet legalább egyszer megnéznie. Fotósoknak azonban különösen értékes darab lehet, ugyanis a páratlan színhasználat, látványos díszletek és szokatlan kameraállások kitűnő inspirációs forrásként szolgálhatnak, és új nézőpontokat nyithatnak meg előttünk. Rengeteg kreatív ötlettel találkozhatunk a filmben, melyek könnyen meghozhatják a kedvet a fotózáshoz, és számos gyönyörű, szívvel-lélekkel teli képpel bizonyítják, hogy a vizuális képalkotás mennyire szórakoztató, felemelő tevékenység lehet. Ha nem láttad még a filmet, mindenképp pótold.

A föld sója (2014)

Rendező: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Eredeti cím: The Salt of the Earth
Fényképezte: Hugo Barbier, Juliano Ribeiro Salgado
IMDb

A föld sója egy lenyűgöző dokumentumfilm, amely Sebastião Salgado életét és munkásságát mutatja be. Sebastião Salgado híres fotográfus, aki évtizedeken át dokumentálta a világ legkülönfélébb területeit és kulturális eseményeit. A film különösen inspiráló lehet a fotósok számára, mivel bemutatja Salgado csodálatos képeit, és megismerhetjük belőle azokat az utazásokat és élményeket, melyek során ezeket a fotókat készítette. Salgado fotói gyakran mély emberi érzéseket és társadalmi kérdéseket közvetítenek, a film segítségével pedig mi is bepillantást nyerhetünk abba, milyen lenyűgöző, világformáló ereje lehet a fotógráfiának. A film ezen túl mélyebb tanulságokkal is szolgál a különféle társadalmi kérdések és emberi sorsok kapcsán, így nemcsak fotósoknak, hanem bárkinek érdemes lehet rászánni az időt erre a nagyszerű alkotásra.

Harmadik ember (1949)

Rendező: Carol Reed
Eredeti cím: The Third Man
Fényképezte: Robert Krasker
IMDb

Ha kedveled a fekete-fehér fotókat, a film noir műfajából szinte bármi érdekes lehet számodra, közülük is azonban az egyik legjobb választás az 1949-ben bemutatott klasszikus, a Harmadik ember. A film kivételes kameramunkával és fényképezési technikákkal rendelkezik, melyek tökéletesen hozzák a film noir stílusra jellemző tulajdonságokat. A drámai fényhasználat, a dőlt kameraállások és az utcai képek kompozíciója sok fotós számára tanulságos lehet, különösen akkor, ha szívesen kombinálod az utcai és épületfotókat a fekete-fehér stílussal. A hosszú, erőteljes árnyékok, a félig megvilágított arcok és a sötét utcák sziluettjei mind olyan hangulatot festenek a vásznon, amitől az embernek könnyen megjön a kedve a hasonló fotók készítéséhez. A film után te is azt fogod érezni, hogy még egy elhagyott sikátor vagy magányos kis éjszakai utca is inspirálóan hat rád, és olyan helyeken is megtalálod majd a jó fotókat, ahol eddig nem is kerested volna őket.

A sziget szellemei (2022)

Rendező: Martin McDonagh
Eredeti cím: The Banshees of Inisherin
Fényképezte: Ben Davis
IMDb

Martin McDonagh filmjeit mindig is nagyon szerettem, A sziget szellemei pedig mindenképpen az utóbbi évek egyik legerősebb alkotása. Nem csupán a hibátlan forgatókönyv és fenomenális alakítások miatt ajánlom, hanem azért is, mert végig gyönyörű fényképezés jellemzi, ami minden bizonnyal elnyeri majd a fotósok tetszését. A páratlan helyszínek, a természetes fényhasználat és a kellemes színpaletta mind hozzájárul ahhoz a jóleső, festői látványhoz, amely végigkíséri a történetet. A vizuális élményeken túl azonban bőven tartogat még értékes pillanatokat a film. Frappáns és sokat mondó párbeszédekkel, megható, őszinte pillanatokkal és tiszta szívű, szerethető karakterekkel A sziget szellemei az utóbbi évek talán legjobb filmélményét nyújtja, amit kár lenne kihagyni. Ha csak egy filmet nézel meg az ajánlásaim közül, ez legyen az.

Remélem, tudtam olyan filmet ajánlani, ami elnyeri majd a tetszésed, és új ötleteket adhat a fotózásra. Ne feledd, hogy a rendszeres filmnézés az inspirációszerzés egyik legjobb formája, így minél több kreatív alkotást nézel, annál jobb fotóssá válhat. Ha pedig a fenti címeken túl újra átböngésznéd a korábbi ajánlásokat is, lapozz vissza a bejegyzések közt, vagy nézd meg a teljes listát itt.

Jó filmezést!


További bejegyzések

  • Köszönöm az ajánlásokat!
    A leírásod alapján, igazán érdekesek lehetnek a számomra is.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >