május 19

0 hozzászólás

5 kompozíciós tipp, melyekkel szuper fotókat készíthetsz

Függetlenül attól, hogy a fotózásnak éppen melyik formáját és műfaját választod, a kompozíció mindig fontos építőeleme a képnek. Ebben a bejegyzésben néhány egyszerű kompozíciós tippet osztok meg veled, melyeket alkalmazva jelentősen javíthatsz a fotóid minőségén.  Biztos lesz olyan, amit már ismertél, de az is lehet, hogy sikerül újat mondanom. Akárhogy is van, érdemes mindig észben tartanod ezeket az alapvető szempontokat, ha fotózni támad kedved. Sokszor mindössze ennyire van szükségünk ahhoz, hogy valóban jó fotókat készítsünk.

1. Keretezés

Karol Wos

Az egyik leghatásosabb módja, hogy egy látványos kompozícióval a befogadó figyelmét irányítsuk, ha keretezéssel emeljük ki a témát a közegéből. Ezt megtehetjük szó szerinti értelemben egy képen belüli kerettel, vagy akár gondolkodhatunk ennél szabadabban is, mint például a fenti fotó esetében. A téma körüli környezet épp olyan fontos, mint maga a téma, ezért ha tudjuk, megkomponálhatjuk úgy a fotót, hogy a kettő szépen támogassa egymást. Használhatunk erre színeket, kontrasztot, fényeket, vagy bármit, amit éppen az adott fotó megenged nekünk. Ezek néha egyértelmű, látványos keretek a képen belül, mint például ajtók és ablakok, máskor olyan környezeti elemek, amelyek úgy helyezkednek el a téma körül, hogy ráirányítják a figyelmet. 

2. Szimmetria

Helen Trust

Azok a fotók, melyeken valamilyen formában jelen van a szimmetria, nagyon könnyen képesek kitűnni más alkotások közül. A szimmetria lényege, hogy egy kiegyensúlyozott, kellemes kompozíciót teremtsen, melyre jó érzés ránézni. Az ilyen fotók mindig letisztultak, nyugalmat árasztanak, és látszik rajtuk, hogy a fotós pontosan tudta, mit csinál. Ha bármilyen szimmetrikus témát veszel észre magad körül, máris lehetőséged nyílik egy nagyszerű fotó készítésére. Mindössze annyit kell tenned, hogy gondosan megkomponálod a fotót, hogy érvényesülhessen rajta a szimmetria. Ez lehet vízszintes, függőleges vagy átlós is, a lényeg csupán annyi, hogy pontos legyen a képkivágás. Ha ezt a kompozíciós megoldást választod, a fotód is azt sugallja majd, hogy egy precíz, hozzáértő fotós munkáját látjuk.

3. Minták

Jamie Coleman

A szimmetria mellett az ismétlődő mintákra is érdemes nagy figyelmet fordítanod, ugyanis ezek is nagyon látványos, érdekes fotókat eredményezhetnek. Az ilyen fotók esetében azt is jó észben tartanod, hogy nagyon sokat dobhat a képen, ha valamilyen elemmel meg tudod törni ezt a bizonyos mintát. Ilyen például a fenti fotó is, amelyen az egyforma, barna pingvinek tengeréből tűnik ki egy különböző színű pingvin. Ilyen formán a képnek azonnal lesz egy hangsúlyos pontja, amely magára vonja a figyelmet, és érdekessé teszi a kompozíciót.

Persze ha nincs a fotónak olyan pontja, amely megtörné a mintát, akkor is készíthetsz nagyszerű fotókat ezzel a megoldással. Az ismétlődő minták önmagukban is látványosak, ezért ha ilyen témát találsz, mindenképp készíts róla pár képet. Ha azonban képes vagy a kompozícióba egy plusz elemet is csempészni, amely kiugrik a mintából, sokkal érdekesebbé teheted vele a képet.

4. Kontraszt

Néha egy jó fotóhoz az is elég, hogy egyszerűen a kontrasztra figyelünk, és erre alapozzuk a kompozíciót. Ha látsz egy olyan témát, ahol nagyon hangsúlyos a világos és sötét részek közti különbség, felhasználhatod ezt arra, hogy a fotó alapjául szolgáljon. Ehhez gyakran fekete-fehérben érdemes fotózni, hogy még inkább érzékeltesd a különbséget. Így tettem én is a fenti fotó esetében, ahol mindössze az ragadta meg a figyelmem, hogy a kis fehér virág és a sötét, árnyékos környezete között mekkora a különbség. Mivel ez volt a kompozíció alapja, elhagytam a színeket és egyszerűen a kontrasztra koncentráltam. Ha tehát bármikor van lehetőséged arra, hogy kellő különbséget teremts a világos és sötét részek közt, dönthetsz úgy, hogy ez a kontraszt szolgál a kompozíció alapjául. 

5. Negatív tér

Jana Luo

A fotózásban leginkább azt hallani, hogy töltsük ki a témával a képet. Ez nagyon jó tanács, amit valóban érdemes megfogadni, azonban nem minden esetben ez a legjobb megoldás. Néha épp az ellenkezőjét kell tennünk, és olyan képkivágást választanunk, amely bőven hagy helyet a témánk körül. Ezt a téma körüli üres teret nevezzük negatív térnek, amely épp olyan hatásos és látványos megoldás lehet, mintha kitöltenénk a témával a képet.

Bizonyos témák esetében jót tesz a képnek, ha van körülötte egy viszonylag nagy üres tér. Egy ilyen kompozícióval sokkal kellemesebb látványt nyújt a fotó, és akár az olyan témáknál is működik, amelyek önmagukban nem lennének túl érdekesek. Ha egy viszonylag üres térben helyezünk el egy pontot a képen belül, ahol elidőzhet a tekintetünk, nagyon könnyen teremthetünk olyan képet, amely kellemes hatással van a befogadóra. Persze a szituációtól is függ, hogy tudunk-e ilyen fotót készíteni, de érdemes észben tartani, hogy néha a tágabb képkivágással is nagyszerű eredményeket érhetünk el.

Remélem, sikerült néhány jó ötletet adnom a kompozíciót illetően, és használni is tudod majd őket. Ha észben tartod ezeket az egyszerű szempontokat, könnyebben észre fogod venni magad körül a kínálkozó lehetőségeket. Ha pedig meglátsz valami érdekeset, már csak annyi dolgod lesz, hogy a megfelelő képkivágást alkalmazva elkészíted a képet. 

Jó fotózást!


További bejegyzések

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>