május 25

1 hozzászólás

Fotók a kertből

A jó időre való tekintettel mostanában szívesen vagyok kint a szabadban, így a fotóim nagy részét is a természetben készítem. Habár azt nem mindig engedhetem meg magamnak, hogy hosszú sétákat tegyek az erdőben, vagy különleges természeti helyeket látogassak meg, szerencsére nem feltétlenül van erre szükség ahhoz, hogy készítsek néhány jó fotót. Akár az is elég, ha kimegyek a kertbe, és az apró témák közül válogatok.

Ha te is szívesen fotózol a szabadban, de nincs időd arra, hogy szép természeti helyszínekre látogass és teljes napokat szánj a fotózásra, talán neked is érdemes lehet szerencsét próbálnod az apró, kertben is megtalálható témákkal. Egy nagyon egyszerű, élvezetes formája ez a fotózásnak, amely nem igényel komolyabb erőbefektetést tőled, mégis remek alkalmat nyújt a gyakorlásra. Ma ezzel kapcsolatban osztok meg veled néhány jó tanácsot, közben pedig mutatok pár olyan fotót, amit az elmúlt napokban készítettem.

Szűcs Bendegúz

Ha a szabadban fotózol, a fényforrást egészen biztosan a napfény jelenti majd. Éppen ezért az első dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy jók legyenek a képeid, ha a megfelelő időpontot választod a fotózásra. Teljesen más képeket készíthetsz a nap különböző szakaszaiban, és nagy részben ettől függ majd, hogy mennyire lesznek látványosak a fotóid. A legjobb időpontot a kora reggeli és késő délutáni órák jelentik, amikor a nap viszonylag laposabban fekszik. A fények ilyenkor sokkal szebbek és lágyabbak, a színek pedig melegebbek, amely tökéletes megvilágítást jelent a fotózáshoz. 

Ha jól bánsz a fényekkel, szinte bármilyen apró témáról készíthetsz szép fotókat. Nem kell a különleges növényeket és állatokat keresned, akár az olyan egyszerű dolgok is jó választásnak bizonyulnak, mint a levelek és fűszálak. Ha megnézed a fotóim, láthatod, hogy gyakran én is egyszerűen a fény miatt készítem el a képeket, nem pedig azért, mert valamilyen különleges témát találtam.

Szűcs Bendegúz

Szűcs Bendegúz

A fényhasználatban azonban nemcsak a megfelelő időzítés játszik fontos szerepet, hanem az is, hogy milyen szögből készíted el a képet. Jelentős különbség van egy szemből, oldalról vagy hátulról érkző fény között, ezért érdemes erre is nagy figyelmet fordítanod. Ehhez egy jó tanács, hogy nyugodtan fotózz a nappal szemben, és használd ki a becsillanásokat. Az ideális eset tehát az, amikor a témát nagyjából hátulról éri a fény, ilyenkor ugyanis gyönyörűen kirajzolódik a körvonala. Én is általában az ilyen helyzetekre vadászok, mert nagyon könnyű ilyen fény mellett szép fotókat készíteni.

Az egyik kedvenc tevékenységem ilyenkor a falevelek fotózása, mert nagyon szépen kihangsúlyozza a fény a levelek erezetét. Az olyan részeket szoktam keresni, ahol a fény hátulról, és lehetőleg minél erősebben világítja meg a levelet. Emellett pedig arra is igyekszem figyelni, hogy a napfény is látható legyen a fotón valamilyen formában. Vagy úgy, hogy a sugarai rajzolódnak ki a képen, vagy egyszerűen csak néhány becsillanással dobják fel az összképet.

Szűcs Bendegúz

A kertben persze mindenféle apró élőlényekkel is találkozhatunk, így nem feltétlenül kell a levelek fotózásánál megállnunk. Habár ezeket a kis állatokat nehezebb megtalálni, és némi szerencsére is szükségünk lehet, egy kis türelemmel és kitartással biztosan készíthetünk olyan fotókat, ahol valamilyen apró élőlényt sikerül lencsevégre kapnunk. 

Ha esetleg van makró objektíved, szerencsés helyzetben vagy, ugyanis ez a legmegfelelőbb az apró témák fotózásához. A kis fókusztávolság mellett pedig egy nagyobb gyújtótávolság is hasznodra válhat, hogy még közelebb tudd magadhoz hozni a témát. Persze nem feltétlenül lesz ezekre szükséged, így ne aggódj, ha nincs ilyen felszerelésed. Lehetséges, hogy nem tudsz majd olyan közeli képet adni róluk, mint a megfelelő objektív használatával, de a természetfotóknál általában a környezet is fontos részét képezi a kompozíciónak, így a tágabb képkivágás is működhet az apró állatok fotózásakor.

Szűcs Bendegúz

Akármilyen objektívvel is dolgozol, a legfontosabb, hogy lehetőleg kis mélységélességgel fotózz, és nagyon gondosan húzd be a fókuszt, hogy pontosan az a része legyen éles a képnek, amit te szeretnél. Az ilyen apró témáknál ez nem könnyű feladat, azonban nagyon fontos, hogy valahogyan kiemeljük az állatot a környezetéből, és ezt általában a kis mélységélességgel és a megfelelő fókusszal tudjuk megtenni.

A kompozíciónál érdemes vagy a harmadolást alkalmaznunk, vagy egyszerűen a kép közepére helyeznünk a témát. Ezek tulajdonképpen mindig működnek, és nagyon egyszerű megoldások arra, hogy kellemes hatású  és látványos fotókat készítsünk. 

Szűcs Bendegúz

Ha te is szívesen töltesz időt kint a szabadban, és esetleg egy kerted is van, megpróbálkozhatsz néhány fotó készítésével. Ne feledd, hogy a legkönnyebben úgy tudod ezt megtenni, ha a megfelelő fényviszonyok mellett, azaz lehetőleg napfelkelte vagy naplemente ideje alatt fotózol. A fűszálak, levelek és egyéb növények nagyon szép látványt nyújtanak ilyenkor, így nem is kell érdekes témákat keresned, elég, ha egyszerűen a fényre figyelsz.

Az alábbi kép témájában sincs semmi egyedülálló, a napfény miatt mégis egy egészen érdekes fotó lett az eredmény. 

Szűcs Bendegúz

Ha odafigyelsz a fent említett dolgokra, te is hamar rájössz majd, mennyire egyszerű lehet néhány látványos fotó készítése, és ehhez még csak különleges témákra sem lesz szükséged. Persze ha neked gyönyörű virágok, csiripelő madarak és színes pillangók vannak a kertedben, még ennél is jobb helyzetben vagy. Ha azonban csak egyszerű zöld levelek vesznek körül, akkor sem kell csüggedned, hiszen most már tudod, hogy ezekről is nagyon szép fotókat lehet készíteni.

Remélem, sikerült meghoznom a kedved a fotózáshoz, és tudtál valamit meríteni ebből a kis írásból. Ha pedig az egyszerű tippeken túl komolyabban is elmerülnél a témában, a Természetfotózás tanfolyamban mindent megtanítok neked, amit az állatok és növények fotózásáról tudnod kell. 

Jó fotózást!


További bejegyzések

  • Tökéletes terep a „saját kert”, ezt tanúsíthatom. Legsikerültebb fotóim ott készültek , mert lehetőséget adott a legszebb megvilágítás kivárására és a kedvező látószög megkeresésére. Egy túrán, kiránduláson, ha nincs az ember „jókor, jó helyen”, legfeljebb dokumentum képet csinálhat. Talán az is előnyként szolgál, hogy a viszonylagos „behatároltság” olyan apró részletekre is rátereli a figyelmet, amit különben észre se venne.
    P.S.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >