május 12

2 hozzászólás

Fotózás telefonnal #2

Talán nem is gondoltad volna, de sokkal jobb fotós válhat belőled, ha időnként telefonnal is fotózol. Persze fontos, hogy előbb-utóbb legyen egy jó kamerád, de még ezután sem kell feltétlenül mindig ezt használnod. Vannak olyan dolgok, amiket egy telefonnal is megtanulhatsz, sőt, ezzel talán még hatékonyabb is lehet a fejlődés. 

Amikor telefonnal fotózunk, a hangsúly a látásmódon van, nem pedig a technikán. Ez azt jelenti, hogy a figyelmünk is a külvilágra helyezzük, nem pedig magára a kamerára. Alapból mindig így kellene megközelítenünk a fotózást, sokszor azonban az idő nagy részét a kamera beállításaival, vagy az elkészült képek lapozgatásával töltjük. Ha telefonnal fotózunk, sokkal könnyebb elvonatkoztatni a kezünkben lévő géptől, a figyelmünk így teljes egészében arra helyezhetjük, amit magunk előtt látunk.

Korábban már írtam arról, miért van jelentősége a telefonos fotózásnak a drága kamerákkal szemben. Ha elolvasnád ezt az írást, itt megteheted. Ma ennek folytatásaként megosztok még néhány gondolatot a témával kapcsolatban, mellé pedig mutatok néhány egyszerű fotót, amit telefonnal készítettem.

Való igaz, hogy amikor egy rendes kamerával fotózunk, számos dolgot tehetünk annak érdekében, hogy jobb legyen egy fotó. Általában érdemes is használnunk ezeket az eszközöket, azonban az is előfordulhat, hogy épp emiatt fogunk egyre inkább ellustulni. Ahelyett, hogy valóban közel mennénk a témánkhoz, egyszerűen a zoom gyűrűt tekergetjük. Vagy a kis mélységélességgel oldjuk meg a nehéz helyzeteket, hogy ne kelljen a háttérrel foglalkozni. Ha nagyon berögzülnek ezek a szokások, bizony elég lusta fotóssá válhatunk.

Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, érdemes néha elővenni a telefont, és azzal is készíteni pár képet. Mivel itt már nem támaszkodhatunk annyira a technikai beállításokra, valamivel nagyobb erőfeszítést kell tennünk annak érdekében, hogy jó legyen egy fotó. Oda kell figyelnünk mindenre, ami a képen belül van, és a lábunkat kell használnunk ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő képkivágást.

Nagyon fontossá válik ilyenkor, hogy képesek vagyunk-e fotós szemmel nézni a világot. A hangsúly azon lesz, találunk-e magunk körül valamit, ami érdekes fotót eredményezhet. A profi kamerák esetében mindig ott van annak a lehetősége, hogy egyszerűen a tűéles képre támaszkodunk, és hagyjuk, hogy az vigye el a hátán az egészet. Ez azonban sosem jó döntés, a legfontosabb mindig a látásmód, nem pedig a felbontás. Egy telefonnal nagyon könnyen megtanulhatjuk ezt, hiszen itt a képek minősége bőven elmarad a profi kamerákétól, így teljes egészében a fotós látásmódon múlik, látványos lesz-e az eredmény.

Talán ezért van az, hogy amikor telefonnal fotózok, gyakran azon kapom magam, hogy kezdek elvonatkoztatni a valós dolgoktól, a fotóim pedig egyre inkább absztrakt irányba mennek el. Mivel a telefon esetében nem számíthatok olyan dolgokra, mint a mélységélesség vagy gyújtótávolság állítása, a technika szempontjából kevésbé lehetek kreatív. Ez pedig azt jelenti, hogy a témát kell úgy megtalálnom, hogy ne igényeljen semmi extrát a beállítások terén. Ilyenkor gyakran az absztrakt témák azok, amelyek előtérbe kerülnek, hiszen ezekhez általában nem kell semmi, csak egy olyan képkivágás, amelyből működhet a fotó.

Az absztrakt mellett a minimalista stílus is gyakran előtérbe kerül, ha telefonnal fotózok. Mivel nem tudom a szűk látószöggel vagy a kis mélységélességgel kiiktatni a zavaró elemeket a képről, más módon kell megpróbálnom egyszerűsíteni a látványon. Ehhez általában közelebb kell mennem a témához, változtatnom kell a képkivágáson, és időnként minimális elemekből megoldanom a képet, hogy elég letisztult legyen a látvány.

A minimalista fotókról is írtam már egy korábbi bejegyzésben, amelyben említettem néhány olyan szempontot, ami miatt érdemes lehet időnként ebben a műfajban is fotóznunk. Ha tehát ilyen fotók készítése a célod, jusson eszedben, hogy ehhez egy telefon is megfelelő lehet, sőt, így talán még eredményesebb is lesz a tanulás.

Sokszor egészen különös témákat találhat az ember, ha megtanulja fotós szemmel nézni a világot. Olyanokat, mint például a lentebb látott fotó, amiről talán ki sem találnád magadtól, hogy mit ábrázol. Éppen ezért most nem is árulom el, hiszen nem ez a lényeg. (De ha van tipped, nyugodtan írd meg a hozzászólásoknál.)

A lényeg, hogy a fotózásnak nagyon fontos része, hogy képesek vagyunk-e észrevenni azokat a dolgokat, amiket mások nem. Tudunk-e olyan fotókat csinálni, amelyek nem simulnak bele a sokatt látott témák tengerébe? Ha képesek vagyunk erre, a munkánk máris sokkal egyedibb és különlegesebb lesz. Az első lépés ahhoz, hogy ezt megtehessük, hogy ne a kamerával törődjünk, hanem magával a látással. Figyeljünk oda a körülöttünk lévő világra, és vegyünk számításba mindent, mint lehetséges téma. Erről szól a fotózás, és ezt tanulhatod meg akkor, ha nem fektetsz nagy hangsúlyt a technikára.

Ha tehát neked csak  egy telefonod van, és alapból ezzel szoktál fotózni, ne aggódj amiatt, hogy nem tudsz a technika terén kreatív döntéseket hozni. A telefonos fotózásban is megvannak azok az értékek, ami miatt érdemes lehet csinálni, és sok esetben még tanulhatunk is belőle valamit. Ha pedig már rendelkezel profi kamerával, és minden esetben ezzel készíted a képeket, arra bátorítalak, hogy időnként adj esélyt a telefonodnak is, és nézd meg, mire vagy képes egy ilyen egyszerű masinával a kezedben. 


További bejegyzések

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >