november 1

7 hozzászólás

Fotózás telefonnal

Az olvasóim közül sokan írták már nekem, hogy „sajnos” ők csak telefonnal szoktak fotózni. Van-e ezzel bármi baj? Érdemes-e telefonnal fotózni? Tudnak-e érvényesülni a telefonnal fotózott képek a profi kamerákéval szemben? Van-e bármi előnye a telefonnal való fotózásnak?

Természetesen, ha valaki profi szinten szeretne fotózni, ahhoz elengedhetetlen egy rendes fényképezőgép. Hogy hogyan használjuk a záridőt, blendét és egyéb beállításokat a kamerán, mind a fotózás kreatív részét képezik. Emelett egy fényképezőgépen cserélhetjük az objektívet, változtathatjuk a gyújtótávolságot, használhatunk külső vakut és rakhatunk a lencse elé szűrőket. Nyilvánvaló tehát, hogy nem kevés hátránnyal kell szembenéznie annak, aki telefonnal akar fotózni. Azonban nem minden esetben van szükség azokra az előnyökre, amivel egy fényképezőgép rendelkezik. Rengeteg jó kép van, ahol sem a blende, sem a záridő nem játszik fontos szerepet. Egy kép erőssége könnyen lehet maga a téma, a kompozíció, a színhasználat, a textúrák, a fények, és még rengeteg más dolog. Ezekhez pedig teljesen mindegy, mivel fotózunk. Egyik dolgot sem a kamerán kell beállítanunk, így elmondhatjuk, hogy egy ilyen kép elkészítéséhez akár még egy telefon is kitűnő választás lehet. Arra a kérdésre tehát, hogy érdemes-e telefonnal fotózni, a válasz egyértelműen igen.

Rengeteget tanulhatunk belőle

Ha telefonnal szeretnénk fotózni, kénytelenek vagyunk a kompozícióra, témaválasztásra, fényekre, színekre, és egyéb külső dolgokra koncentrálni. Ezek által kell elérnünk, hogy jó kép szülessen, nem tudunk a kamera beállításaira támaszkodni. Az előbb említett dolgok pedig, mint a fény és a kompozíció, a fotózás legfontosabb elemei. Így ha csak ezekre támaszkodunk és minden figyelmünket erre fordítjuk, elképesztően hasznos módja lehet ez a tanulásnak.

Kristian Cruz

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltem arról, hogy attól még, hogy valaki méregdrága kamerával fotóz, még nem biztos, hogy értékesek lesznek a képei. Sőt, gyakran annyira a technikai részre fókuszálnak, hogy elfelejtik közben a fotózás valódi értelmét. Az ilyen fotósok könnyen becsaphatják magukat azzal, hogy a tűéles kép, szépen elmosott háttér és nagy képfelbontás miatt elhiszik, hogy egy jó képet csináltak. Holott valójában egy végtelenül unalmas és jelentéktelen fotót sikerült összehozniuk. Ha telefonnal fotózol, ez nem fordulhat elő veled. Sosem fognak a technikai adottságok a tartalom elé kerülni. A fotód minősége teljes egészében attól függ majd, milyen szemed van a kompozícióhoz, mennyire ügyesen találod meg a témát, és hogyan használod ki a fényeket. 

Azt gondolom, hogy ha valaki még amatőr szinten áll, vagy épp csak elkezdett foglalkozni a fotózással, kimondottan jót tehet, ha nem rögtön egy rendes fényképezőt vesz a kezébe. Kezdd a tanulást egyszerűen egy telefonnal! Ilyenformán végig a lényegre tudsz koncentrálni és a látásmódodat fejlesztheted. Ez pedig a fotózás legfontosabb része, a technika csak ezután jön. Ha így kezded a tanulást, mire meglesz az első rendes kamerád, pillanatok alatt eljuthatsz arra a szintre, mint egy profi fotós, hiszen a lényeget már tudni fogod. Ekkor már csak a technikát kell megértened, amit könnyűszerrel megteszel majd.

Mindezt azért állítom ilyen magabiztosan, mert én is így kezdtem. Amikor gyerekként elkezdett érdeklni a fotózás, egy telefonnal kezdtem, majd amikor megkaptam az első fényképezőm, az csupán egy egyszerű kompakt kamera volt, ami lássuk be, nem tud többet, mint a mai telefonok kamerái. Nem tudtam rajta állítani se a záridőt, se a blendét, se a gyújtótávolságot. Mégis ezzel fotóztam éveken keresztül, és közben megtanultam, hogy egy jó fotóhoz elég csupán annyi, hogy közel megyek a témámhoz és megtalálom a megfelelő képkivágást. Amikor meglett az első DSLR kamerám, pillanatok alatt megtanultam mi az az ISO, blende, záridő és fehéregyensúly, illetve megismerkedtem a különféle objektívekkel. Ezután tulajdonképpen már értettem a fotózáshoz, így nagyon rövid idő alatt juthattam el arra a szintre, ami másnak akár évekbe is telhet. Mindez pedig azért volt ilyen könnyű, mert a szemem már megvolt a dologhoz. 

Íme két kép, amit az idő tájt készítettem, amikor elkezdtem fotózni. Mindkét kép az első fényképezőmmel készült, ami nagyjából megfelel egy mai telefon kamerájának.

További előnyök

Azt már láthatod, hogy a telefonnal való fotózás igenis hasznos dolog. Szuper képeket készíthetünk egy telefonnal, és még tanulságos is lehet a folyamat. Vannak azonban még olyan előnyei a telefonnak, amik a rendes fényképezőgépekről nem mondhatóak el. Az egyik ilyen szempont, hogy a telefon mindig nálunk van. Sosem tudhatjuk, mikor találkozunk egy olyan témával, amit érdemes lehet megörökíteni. A kameránkat pedig nem cipeljük magunkkal mindenhová, mert nagy, nehéz, és nem tartozik azon dolgok közé, amiket minden nap a táskánkban tartanánk. A telefon ezzel szemben könnyedén elfér a zsebünkben és amúgy is mindig nálunk van. Éppen ezért én még ma is szoktam néha telefonnal fotózni, hiszen ez az, ami mindig kéznél van. Ha észreveszek valamit és csak a telefon van nálam, azzal fotózok. De olyan is van, hogy nem láttam meg semmi különöset, egyszerűen csak szívesen készítenék pár képet. Ekkor előkapom a telefonom és már el is kezdhetek kattingatni. Pofon egyszerű vele a fotózás és szuper dolog, hogy bármikor tudunk képeket készíteni.

Egy másik előnye a telefonnak szintén a kis méretéből adódik, ez pedig az, hogy olyan helyekre is befér, ahova egy nagyobb kamera már nem. Bedughatjuk például a poharunkba és fotózhatunk az üvegen át, vagy fotózhatunk fűszálakat úgy, hogy a kamera egészen a föld szintjén, a fűszálak között van. Rengeteg olyan szituáció van, ahol előnyükre válhat ez a dolog, így olyan képeket is készíthetünk, amik egy nagyobb kamerával már nem lennének megoldhatóak.

Példaként itt van néhány kép, amit telefonnal készítettem. Az első képet még iskolás éveim alatt fotóztam, amikor egy nap nagyon későn hagytam el az épületet, így az már üres és teljesen sötét volt, csak az utcai lámpák fénye világított be az ablakon. Tetszett nekem a látvány, így elő is kaptam a telefonom, hogy készítsek egy képet. Mivel a fényképezőm nem volt nálam, telefon nélkül ez a kép nem születhetett volna meg. És ugyanez igaz a többi képre is. Van, ahol a telefon kis méretéből származó előnyt használtam ki, és van, ahol egyszerűen csak örültem, hogy ott lapult a zsebemben egy kamera.

Egy külön műfaj

A telefonos fotózás mára már egy külön műfajjá nőtte ki magát. Vannak külön fotópályázatok, kiállítások ebben a kategóriában. Az ilyen pályázatokban szerintem az az érdekes, hogy mindenki ugyanolyan esélyekkel indul. Nem lehet a technika által előnyre szert tenni, így tényleg azon áll vagy bukik a dolog, mennyire van jó szemed a fotózáshoz. Érdemes lehet néha ránézni ezekre a pályázatokra, még ha nem is nevezés céljából, de inspiráció gyűjtésnek nagyszerű lehet. Fantasztikus képeket lehet találni, amik mind telefonnal készültek. Amikor egy ilyen képet látok, mindig világossá válik számomra, hogy a lényeg a látásmódban rejlik, nem a technikában.

Mutatok pár ilyen képet. Remélem, ti is tudtok belőle némi inspirációt gyűjteni.

Dimpy Bhalotia

Dina Alfasi

Danielle Moir

Neri Rivas

Mihai Coliban

A telefonos fotózásban rengeteg lehetőség rejlik, amibe igazából még nem is ástuk bele magunkat. Sok tipp és trükk van, amire oda lehet figyelni a fotózáskor, de erről talán majd később. Most csak amellett szerettem volna érvelni, hogy igenis jó ötlet lehet néha telefonnal fotózni. Ha az ember tudatosan csinálja, amit csinál, közben pedig képes tanulni a saját hibáiból, egy telefonnal is messzire eljuthat. Nem kell más hozzá, csak lelkesedés, kitartás, tanulásvágy, kreativitás és jó sok gyakorlás. Szóval remélem, ha legközelebb valaki megírja nekem, hogy ő csak telefonnal szokott fotózni, már nem lesz benne a mondatban, hogy „sajnos”. Ugyanis semmi szükség rá. Azzal fotózunk, ami van. Jó képet pedig bármivel lehet készíteni. 

Sokan küldtetek már nekem fotókat, amikből hamarosan meg fogom veletek osztani néhány kedvencemet. Addig is küldjetek még nekem sokat ezen az oldalon, hogy minél boldogabb legyek. 🙂 Remélem, idővel egy szép nagy galériát tudunk összerakni a képeitekből.

Jó fotózást!


További bejegyzések

Filmajánlók fotósoknak #2
Fotók a kertből
  • Csak mobillal készítek felvételeket , minden nap . Műszaki , riport és természet képeket . Mindig van új a ” nap ” alatt ! .

  • Nagyon örülök az útmutatásodnak! 🙂 Én azt hittem, hogy a telefonnal készült képek értéktelenek(kivéve nekem), mert látszik a kép minőségén, hogy nem profi géppel készült. Az pedig nekem soha sem lesz. Teljes boldogság! Köszönöm!

  • Nagyon örülök az összefoglalódnak, minden úgy igaz, ahogy leírtad és jó, hogy alátámasztottad a saját élményekkel, fotókkal. Nekem akkor is kezem ügyében van a telefonom, ha a fényképezőgép nálam van.

  • Nagyon örültem, hogy ilyen bőségesen fejtetted ki a véleményedet, amivel teljes mértékben egyetértek. Segített ráébredni arra, hogy mennyire nem használom ki ezt a lehetőséget. Kaptam a családtól egy Canon 500D gépet, de sajnos még nem tudom alkalmazni azt a sok beállítási lehetőséget, amit lehetne. Igy sokszor használom az automata és egyéb program módot. Így ez majdnem olyan, mintha telfonnal fényképeznék. Sajnos nehezíti a beállítások megismerését, megtapasztalását, hogy szemüveges vagyok (közelre és távolra is). Már készült egy-két olyan kép, ami szereintem egész jó, de sokszor elveszi a kedvem, hogy mások is olyan jó képet készítenek ugyanabban a témában.

  • Szintén telefonnal fotózok (nem sajnos). Pontosan ezeket az előnyöket fedeztem fel én is. Szeretem megörökíteni a pillanatokat és láttatni mindazt a szépséget, amit felfedezek.Lehet az a lemenő nap, egy érdekes tárgy, akár csak egy részlet, egy pocsolya… bármi, ami felkelti érdeklődésem, már nyúlok is a telefonomért.

  • Nagyon örülök ennek az írásnak. Nodepláne annak, hogy a gyerekeimtől megkaptam a tanfolyamotokat. A harmadik leckénél tartok, és már sokat tanultam. Köszönöm. 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >