április 4

0 hozzászólás

Elkapni a pillanatot

Az időzítés rendkívül fontos része a fotózásnak. Ha túl korán nyomod le a gombot, a pillanat még nem történt meg. Ha pedig túl későn, akkor lemaradtál róla. Ha azonban sikerül pont a megfelelő pillanatban exponálnod, egy olyan fotóval leszel gazdagabb, amely minden fáradozást megért.

Csakhogy a pillanat elkapása nem éppen könnyű, így egy cseppet sem meglepő, ha sokunknak meggyűlik vele a baja.  Talán azt gondolnád, hogy az ilyen fotók készítéséhez egy jókora adag szerencsére van szükség, holott közel sem erről van szó. Van néhány dolog, amely segíthet neked elkapni a pillanatot, és persze néhány olyan tulajdonság, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy kellő érzéked legyen a megfelelő időzítéshez. 

A technikai rész

Charles Conlon

Ha olyan kamerával fotózol, amely elegendő szabadságot nyújt a beállítások terén, érdemes lehet egy rövid záridő beállításával kezdened a folyamatot. Mivel a pillanat elkapása a cél, könnyen lehet, hogy egy gyorsan mozgó témát szeretnél fotózni. Ha pedig erről van szó, muszáj lesz rövid záridőt használod. Ez teszi ugyanis lehetővé számodra, hogy megfagyaszd a pillanatot, és elkerüld a téma elmosódását. Hogy pontosan milyen záridőt érdemes használnod, az helyzettől és témától is függ, de egy 1/500-as értékkel már több, mint valószínű, hogy minden helyzetben boldogulni fogsz. 

Eadweard Muybridge

Ehhez kapcsolódóan óriási segítség lehet még, ha sorozatfelvételre állítod a kamerát. Ez azt jelenti, hogy amíg lenyomva tartod a gombot, addig a kamera folyamatosan készíti a képeket. Minél rövidebb a záridő, annál több fotót készít majd egy másodperc alatt. Ha sorozatfelvételt készítesz, megteheted, hogy később egyszerűen kiválasztod közülük a megfelelő képkockát. Ezzel sokkal könnyebben elérheted a célod, mintha egyetlen fotón próbálnád elkapni a pillanatot.

Tervezés és türelem

Henri Cartier-Bresson

Ha az előző pont nem segített neked, mert nincs olyan kamerád, ami lehetővé tenné számodra ezeket a beállításokat, ne aggódj. Mostantól olyan dolgokról lesz szó, melyeknél nem számít, milyen géped van. A megfelelő időzítésnek fontos része a tervezés, amelyből máris látszik, hogy a pillanat elkapásánál nem pusztán szerencséről van szó. Ha találtál egy olyan helyszínt, amely valamiért megtetszett neked, vagy egyszerűen csak felismertél benne egy jó kompozíciós lehetőséget, ezzel remek alkalmad nyílik egy pillanatkép készítésére. Mindössze annyit kell tenned, hogy meghatározod a képkivágást, majd vársz. 

Hogy pontosan mire kell várnod? Mondjuk arra, hogy valaki besétáljon a képbe, és épp ott legyen, ahol te szeretnéd. Vagy arra, hogy történjen valami látványos, ami csupán egy pillanatig tart. Ha készen állsz, sikerül majd pont akkor lenyomnod a gombot, amikor történik valami érdekes. Vannak olyan szituációk, ahol már előre tudhatod, hogy valami történni fog. Ilyenkor egyszerűen állítsd be a kamerát, határozd meg a kompozíciót, majd várj a megfelelő pillanatra.

Henri Cartier-Bresson

Így születhetett a fenti fotó is, ahol Henri Cartier-Bresson meglátta a galambokat, és tudta, hogy ha valaki felmegy a lépcsőn, a galambok szétrepülnek majd, ami rendkívül látványos képet eredményezhet. Ahhoz tehát, hogy ezt a fotót elkészíthesse, mindössze annyit kellett tennie, hogy meghatározta a kompozíciót, majd türelmesen várt, hogy valaki a képbe sétáljon.

De jó példa erre az alábbi fotó is.

Henri Cartier-Bresson

Itt leginkább a lépcső, illetve a korlát vonala kelthette fel a figyelmét, ami egy nagyon látványos kompozícióra adott lehetőséget. Ahelyett azonban, hogy egyszerűen elkészítette volna a fotót, megvárta, hogy valaki besétáljon a kép megfelelő pontjára. Úgy alakult, hogy ez egy biciklis lett, amitől sokkal dinamikusabb lett a fotó. Jól látható tehát, hogy először érdemes megtervezned a képet, aztán megvárnod a megfelelő pillanatot. Ha türelmes vagy, egészen megnyerő, különleges fotókat készíthetsz majd.

Henri Cartier-Bresson a pillanat elkapásának nagy mestereként rengeteg olyan fotót készített, amely bebizonyítja, hogy mennyire hatékony ez a módszer. Érdemes lehet több képét is megnézned, mert az imént említett erőssége mellett a kompozíciót illetően is elképesztően tanulságos lehet a munkájának tanulmányozása.

Fotós érzékek

John Dominis

A jó fotósok fontos tulajdonsága, hogy mindig éberen figyelik a környezetüket. Még akkor is, ha éppen nincs a kezükben kamera. A vizuális jelekre figyelve képesek olyan szemmel nézni a világot, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy pillanat alatt felismerjék a kínálkozó lehetőségeket. Ha képes vagy azonnal meglátni valamiben a jó témát, és mindehhez kellő mennyiségű profizmus is társul, sikerül majd elkészítened a fotót azelőtt, hogy elúszna a pillanat. Rengeteg jó kép született már így, melyeket mind a fotós rátermettsége, ébersége és jó szeme tett lehetővé.

Ehhez persze tudnod kell, hogy mire érdemes figyelni, és tisztában kell lenned a fotózás vizuális nyelvével. Ezen kívül pedig rengeteg gyakorlásra és tapasztalatszerzésre lesz szükséged ahhoz, hogy ösztönösen vedd észre magad körül a jó témákat. Ha képes vagy erre, az olyan fotókat is el tudod majd készíteni, amelyek csupán egy pillanat erejéig tartanak. 

Carolyn Drake

Tudom, hogy ez nem olyan tipp, amellyel most hirtelen túl sokat tudnál kezdeni. Ez inkább hosszú távon segíthet neked, hogy be tudd lőni a megfelelő irányt, amelybe érdemes fejlődnöd. Ha kitartó vagy, megtanulod az alapokat, és nem hagyod abba a fotózást, idővel kiélezheted a fotós érzékeidet annyira, hogy a pillanatfotók készítése is könnyebbé váljon.

Ha szeretnél olyan fotókat készíteni, amelyek különleges pillanatokat örökítenek meg, állítsd be a kamerát úgy, ahogy ebben a bejegyzésben ajánlottam, és alkalmazd a második pontban említett módszert. Biztos vagyok benne, hogy idővel neked is születik majd néhány nagyszerű fotód, amelyre büszke lehetsz. Ha pedig ennél komolyabb szintre emelnéd a tudásod, helyezd a figyelmed a fotós érzékeid fejlesztésére, és a fotózás vizuális nyelvére, hogy bármilyen helyzetben megtaláld a jó témákat. 

Jó fotózást!


További bejegyzések

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>