február 25

4 hozzászólás

Ha nem tudod, mit fotózz… #2

Egy korábbi bejegyzésben már megosztottam veled néhány tippet arról, mit tehetsz abban az esetben, ha kifogytál a fotós ötletekből. Ha esetleg nem olvastad volna, itt bepótolhatod. Most ennek folytatásaként ismét néhány olyan tippel látlak el, amelyek némi inspirációként szolgálhatnak a tanácstalan helyzetekben. Bármikor előfordulhat velünk, hogy nem találunk semmilyen fotózásra érdemes dolgot magunk körül, a jó témák azonban gyakran ott hevernek az orrunk előtt, csak észre kell vennünk őket. 

Hétköznapi tárgyak más szemszögből

Egészen biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan holmi van nálad a lakásban, amelyek számos jó képet rejtenek magukban, csak éppen sosem godolnál rájuk, hogy ezeket fotózd. Még a leghétköznapibb tárgyakról is lehet érdekes fotókat készíteni, mindössze annyit kell hozzá tenned, hogy egy szokatlan szemszögből mutatod meg őket. A sokat látott holmik így könnyedén eredményezhetnek olyan képeket, amelyek újnak és frissnek hatnak, és ha igazán kreatív vagy, első ránézésre talán meg sem tudjuk majd mondani róluk, hogy pontosan mit ábrázolnak.

Erről a fotóról például megmondtad volna kapásból, hogy egy sajtreszelő belsejét látjuk rajta? Ebből is jól látszik, hogy rengeteg tárgy esetében létezhetnek olyan szemszögek, melyekből sosem látjuk őket. Mindössze egy kis kreatív látásmódra van szükséged ahhoz, hogy ezeket észrevedd, ha pedig sikerrel jársz, könnyedén készíthetsz te is néhány nagyszerű, érdekes képet.

Irány a konyha!

Gondoltad volna, hogy a konyha telis-tele van szuper fotós témákkal? Most nem csak a fenti sajtreszelőre, vagy a villákra és kanalakra gondolok. Sokkal érdekesebbek ezeknél az olyan ételek, amelyek különös formákkal, mintákkal és textúrával rendelkeznek. Ha például van otthon néhány zöldség vagy gyümölcs, akkor máris van lehetőséged néhány nagyszerű fotó készítésére. Olyanokra, mint például az alábbi gomba, paprika és káposztalevél. 

Az ilyen ételfotóknál azt javaslom, hogy a formákra, színekre, mintákra és textúrákra helyezd a figyelmed. Ahogy előbb a tárgyaknál említettem, itt is kimondottan jó lehet, ha olyan fotót sikerül készítened, amelyről nem derül ki azonnal, hogy mit ábrázol. Ilyen például fentebb a paprika belseje, aminél talán rá sem jöttél volna, mit látsz a képen, ha nem árulom el. A káposzta és a gomba pedig azt mutatják meg neked, hogy az ételek különleges mintái és formái milyen megynerő képeket eredményezhetnek, ha kellő kreativitással állsz hozzájuk. Amennyiben egy ilyen kép készítése a célod, azt javaslom, fordíts különös figyelmet a fényekre, ugyanis ettől függ majd, hogy mennyire lesznek hangsúlyosak ezek az elemek a képeden. Ha a színek nem fontosak, akár fekete-fehérben is fotózhatsz, hogy a fény-árnyék hatások, a formák és a minták még hangsúlyosabbá váljanak.

De készíthetsz persze ennél direktebb fotókat is, nem feltétlenül kell az absztrakt irányába elmenned. Akár egy olyan egyszerű kompozíció is megteszi, mint az alábbi fotó esetében.

Kisállatok szintjén

Ha van nálad otthon kutya, macska, vagy bármilyen háziállat, biztos vagyok benne, hogy rengeteg képed van már róluk. Az egyik érdekes dolog velük kapcsolatban azonban az, hogy ők teljesen más szemszögből látják a világot, mint mi. Ha szeretnéd ezt a különös nézőpontot néhány fotóval átadni, megteheted ezt például úgy, hogy lemész egészen az ő szintjükre. A nézőpontváltás mindig érdekes képeket eredményez, és ha vannak a környezetedben kisállatok, akkor ők talán a legjobb alanyok az ilyen jellegű fotókhoz. Mindössze annyit kell tenned, hogy leereszkedsz a szintjükre, és olyan magasságból mutatod meg a világot, ahogyan ők látják. A kutyás-macskás képek, amelyeket eddig talán kissé elcsépelt, unalmas témának gondoltál, máris egy teljesen új világot nyitnak meg előtted. 

Az ilyen fotók pedig úgy működnek igazán jól, ha van még valami a képen az állat mellett, ami viszonyítási alapként szolgálhat. Sokat dob a fotón, ha tudod rajta valahogy érzékeltetni a méretarányokat. Valahogy úgy, mint alábbi képeken. 

Ha legközelebb azon kapnád magad, hogy csak töröd a fejed, mi a csudát fotózhatnál, jusson eszedbe, hogy a jó témák ott hevernek körülötted a lakásban és a konyhában, vagy épp a lábad előtt szaladgálnak. Hozzáteszem, hogy ha megfogadod a tanácsaim, és megpróbálsz néhány fotót készíteni ezekben a témákban, remek gyakorlásnak is betudhatod majd a folyamatot. A nézőpontváltás, illetve a formákra és fényekre való figyelem mind fontos részei a fotózásnak, a fent említett  gyakorlatokkal pedig pontosan ezeket tanulhatod meg.

Remélem, sikerül néhány szuper fotót készítened, és abban is bízom, hogy megosztasz majd velem párat a fórumban.

Jó fotózást!


További bejegyzések

 • Köszönöm, az ösztönzést.
  Mindig a nagy témát keresem.
  A kicsit nem veszem észre.
  Talán az agyamat stimulálni kellene a hasonlókkal mint ez a levél.

 • Nemrég ásvány gyűjtésbe és fotózásba kezdtem. A megfelelő megvilágítással ill. háttérrel küzdök most. Remélem kapok ötleteket…

 • Nagyon megszerettem a F&F fotókat! Nagyon sok ablakot, főleg templom részletet fotózók! Nagyon kifejező témák szerintem!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >