október 3

4 hozzászólás

Ha nem tudod, mit fotózz…

Veled is előfordul néha, hogy megjön a kedved a fotózáshoz, de nem tudod, mit fotózz? Van úgy, hogy nem találunk magunk körül érdekes témát, és úgy érezzük, még a kreativitásunk is cserben hagy.

Mit lehet ilyenkor tenni? Inkább ne erőltessük a dolgot és tegyük félre a fotózást egy másik napra? Nos, nem feltétlenül. Van pár dolog, ami nekem nagyszerűen be szokott válni az ilyen helyzetekben. Ezeket fogom most megosztani veled, amik remélhetőleg nem csak a segítségedre lesznek, de még élvezetesebbé is teszik a fotózást. 

Válassz egy szokatlan témát, majd fotózd azt egy napig

Képzeld el, hogy egy nap elindulsz fotózni és reméled, hogy találsz majd valahol útközben egy jó témát. Hiába keresed azonban, egyszerűen semmi érdekeset nem találsz. Csupa hétköznapi, unalmas dolgok mindenütt. Mi lenne azonban, ha azt mondanám neked, hogy elég egy ilyen unalmasnak látszó, mindennapi dolgot választanod, és arra koncentrálnod egész nap? Ezt nagyon könnyű megtenni. Válassz egy olyan dolgot, amivel tudod, hogy biztos sokszor fogsz találkozni a nap során. Ha megvan ez a dolog, fókuszálj csak erre és készíts képet minden ilyen dologról, ami a nap során szembejön veled.

Mondok egy példát. Tegyük fel, hogy te a lábakat vagy cipőket választod témádnak. Ha bemész a városba, biztos rengeteg lábat és cipőt látsz majd, így hirtelen végtelen mennyiségű témád lett. Ez persze alapvetően egy igencsak unalmas dolognak tűnhet, hiszen az is. Joggal mondhatnád most, hogy oké, de a lábakban és cipőkben nincs semmi érdekes. Alapjában ez még igaz is lenne, de ha már van egy egész fotósorozatod különböző cipőkről és lábbelikről, máris sokkal izgalmasabb a dolog. Éppen ezért nem számít, mennyire hétköznapi, semmitmondó dolgot választasz, ha sok különböző képet raksz egymás mellé belőlük, könnyen elkezdhet kirajzolódni belőlük valami egészen érdekes.

Makró

A makrófotózásban az a jó, hogy bárhol, bármikor tudod csinálni, még a házat sem kell elhagynod hozzá. A témád pedig tulajdonképpen bármi lehet, nem nagyon kell azon gondolkodnod, mit fotózz. Egyszerűen menj olyan közel, amennyire csak a kamerád engedi. Engem annak idején a makrófotózás húzott be a fényképezés világába, mert nagyon élveztem, hogy meg tudom mutatni nagyban azt, amit szabad szemmel már nem látunk. Szóval ha legközelebb nem tudod mit fotózz, ne feledd, hogy a makrózás, mint opció mindig adott. Nyugodtan fotózd a hétköznapi, közönséges dolgokat a házad körül. Lehet ez egy villa, egy csavar, egy mosogatószivacs, egy könyv lapjai, bármi. A makrófotózás szórakoztató, érdekes, minden esetben elérhető és könnyen eredményezhet jó képeket.

Fények és árnyékok

Ha nem tudod mit fotózz, sokszor a legjobb, amit tehetsz, ha nem is próbálsz konkrét dolgokat keresni. Helyette csak arra figyelj, honnan jön a fény, illetve hol vannak árnyékok. Minden bizonnyal te is tudod már, hogy a fotózásban a fény talán a legfontosabb dolog. Elvégre nem véletlenül hívjuk a fotózást magyarul „fényképezésnek”. Akkor viszont miért ne lehetne maga a fény a témád? Indulj el akkor fotózni, amikor már laposabban fekszik a nap és figyelj az árnyékokra. Keresd a különös alakokat, az érdekes fény-árnyék játékokat és fotózd ezeket. Azt javaslom, ilyenkor próbálj fekete-fehérben fotózni. Ez egyrészt jól szokott állni az ilyen képeknek, másrészt segít leegyszerűsíteni a fotót, így jobban tudsz csupán a világos és sötét elemekre koncentrálni. Persze ez csak egy tipp, ha úgy érzed, a színek hozzáadnak a képhez, nyugodtan fotózz színesben.

Találj ki magadnak szabályokat

Mielőtt fotózni indulnál, találj ki magadnak egy szabályt, amit a fotózás során minden esetben be kell tartanod. Egy megkötés, ami meghatározza majd, milyen képeket csinálsz. Ez lehet például az, hogy csak két szín legyen a képeden. Vagy előre beállítasz egy hosszabb záridőt (pl. 1/30s) és csak ezzel fotózol. Vagy olyan képeket készítesz, aminek pontosan három szereplője van, nem több, nem kevesebb. Bármit kitalálhatsz. Ha előre meghatározol magadnak egy ilyen szabályt, máris más fejjel gondolkozol majd a fotózáskor. Nem konkrét témát fogsz keresni, hanem azt, hogy mit tudsz kezdeni ezzel a szabállyal, amit felállítottál magadnak. Ez egyrészt szórakoztató, másrészt tanulságos lehet, mert segít más szemmel látni a dolgokat.

Legközelebb, ha nem tudod, mit fotózz, próbáld ki a fenti tippek egyikét és nézd meg, mi sül ki belőle. Ha pedig úgy érzed, megosztanád valamelyik ilyen képedet, nyugodtan küldd el nekem ezen az oldalon. Mindig örömmel fogadom, ha új fotókat kapok tőletek!

Jó fotózást!


További bejegyzések

  • Nagyon tetszik nekem ez az oldal! Okos magyarázat, jól megfogalmazva, jó szemléltető képek, gratulálok! 🙂

  • Ez a blogod nagyon bátorító és inspiráló. Segít más szemmel nézni mindenre. Köszönet érte!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >