április 14

1 hozzászólás

Turbózd fel a kreativitásod

Időnként megesik velem, hogy kedvem támad fotózni, de valamiért nem sikerül semmi jót összehoznom. Semmiben sem látok fantáziát, és egyszerűen hiányzik belőlem az a kreativitás, amitől olyan élvezetes szokott lenni a fotózás. Talán te is érezted már így magad. Teljesen normális, ha vannak ilyen napjaink, azonban ez még nem jelenti azt, hogy félre kell raknunk a kamerát, és megvárni, amíg újra fellángol bennünk a kreativitás. Van néhány dolog, ami nekem szokott segíteni a kreatív blokkok leküzdésében, és így nem kell napokat várnom, míg újra képes vagyok önfeledten fotózni.

Amikor teljesen elmerülök a fotózásban, és belefeledkezem abba, amit csinálok, nem kell tudatosan erőltetnem semmit. A kreativitás és az inspiráció hajt, így könnyedén észreveszem a jó témákat, és nem aggódom amiatt, hogy tetszenek-e majd bárkinek is a fotóim. Azt gondolom, ez a megfelelő tudatállapot, amelyben érdemes fotóznunk, és általában ilyenkor születnek a legjobb képeink.

Ha te is szeretnél így fotózni, de nem érzed magad elég kreatívnak magad hozzá, a most következő tippek talán segítenek majd. 

Nézz filmeket

Persona (1966)

Korábban már írtam arról, miért lehet hasznos egy fotós számára, ha minél több filmet néz. Ha érdekel az írás, itt elolvashatod. Most azonban nem azért ajánlom a figyelmedbe a filmnézést, hogy tudatosan tanulj belőle, hanem egyszerűen csak azért, mert jó forrás lehet a kreatív energiák feltöltésére. Ha olyan filmet látok, ami látványos képi világgal és gondosan beállított plánokkal dolgozik, gyakran erős késztetést érzek magamban arra, hogy kamerát vegyek a kezembe. Ha pedig ezzel a lelkesedéssel indulok fotózni, nem különösebben kell erőltetnem semmit, ugyanis kellő inspirációval töltött fel az a két-három óra, amit a képernyő előtt töltöttem. 

Emellett az sem utolsó szempont, hogy a filmnézés segít az embernek kikapcsolódni. A fotózás egy olyan tevékenység, amelynél rengeteget számít, hogy képesek vagyunk-e a jelenre koncentrálni, és éberen figyelni a körülöttünk lévő világot. Nem kalandozhatnak el a gondolataink, hiszen ilyenkor a figyelmünket nem arra fordítjuk, amit csinálunk. Egy film megnézése segíthet a megfelelő tudatállapotba kerülni, és lehetővé teszi számodra, hogy teljes mértékben a jelen pillanatra fókuszálj. Így pedig a kreatív energiák is könnyebben áramlanak majd, amely jelentősen élvezetesebbé és eredményesebbé teszi a fotózást. 

A filmnézés tehát amellett, hogy nagyszerű kikapcsolódás, a természeténél fogva kitűnő inspirációs forrás is a fotósok számára.  Biztos vagyok benne, hogy ha valóban jó, értékes filmeket nézel, a fotózáshoz is több kreativitással tudsz majd hozzáállni.

Próbálj ki egy új műfajt

Scott Webb

Amikor semmiben sem látok fantáziát, az sokszor azért van, mert túl gyakran fotózom ugyanazokat a dolgokat. Biztosan mindenkinek megvannak azok a témák, amiket szeret fotózni, néha azonban épp ez az, ami hátráltatja a kreativitást. A megszokott dolgok könnyen mehetnek át unalmasba, az unalmas pedig egyet jelent azzal, hogy nem érzünk magunkban kellő kreativitást a fotózáshoz. Éppen ezért nagyon hasznos lehet időnként egy teljesen új, szokatlan helyzet elé állítani magunkat.

A legjobb módja ennek, ha egy olyan műfajban próbálod ki magad, amelyben sosem szoktál fotózni. Ha eddig a portréfotózás érdekelt, készíts néhány absztrakt képet. Ha a természetfotózás a hobbid, próbáld ki magad a városban. Ha tájképeket szeretsz csinálni, tegyél kísérletet a makróval. Ha teljesen szokatlan számodra egy műfaj, nem tudsz a berögzült szokások és szempontok alapján fotózni, így kénytelen vagy a kreativitásodra támaszkodni, hogy kihozz valamit a helyzetből. Az ilyen szituációkban pedig könnyebben észreveszed majd a kínálkozó lehetőségeket, hiszen egy teljesen új nézőpontból nézed a világot.

Ha tehát bármikor unnád a fotózást, és emiatt a kreativitásod is alábbhagyna,  jusson eszedbe, hogy valószínűleg csak egy éles váltásra van szükséged, amit egy új műfaj kipróbálásával könnyen megtehetsz.

Tanulj új dolgokat

Nem számít, mennyit tudsz a fotózásról, mindig van hova fejlődni. Én is folyamatosan tanulok, és amikor valamilyen új ismeretre teszek szert, ezzel együtt gyakran a kreativitásom is új erőre kap. Legyen az akár egy tipp, amit ki tudok próbálni a gyakorlatban, akár csak egy gondolat, amely más megvilágításba helyezi a dolgokat, mindig nagy hasznomra válik, ha új dolgot tanulok. Ilyenkor ugyanis kapok egy új nézőpontot, amelytől új ötleteim támadnak. Az unalmas dolgok hirtelen új értelmet nyernek, így a kreativitásom is fellángol, a fotózás pedig újra élvezetessé válik.

Ha tehát bármikor nem érzed elég kreatívnak magad, lehet, hogy egyszerűen csak új ismeretekre van szükséged. Minél többet tudsz, annál jobb ötleteid lesznek, és annál könnyebben találod majd fel magad a különböző helyzetekben. Éppen ezért azt javaslom, olvass minél többet a fotózásról, nézz videókat, és bővítsd a tudásod, ahogy csak tudod. Akár itt a blogban is nézelődhetsz,  hátha meglátsz valamit a bejegyzésekben, ami újdonság számodra. Nagyon remélem, hogy találsz majd hasznos dolgokat, melyek segítenek neked a kreatív blokkok leküzdésében. 

A lényeg, hogy sosem érdemes erőltetni a kreativitást, mert nem is lehet. Helyette egyszerűen olyan dolgokat kell csinálnunk, melyek feltöltenek kreatív energiákkal, inspirálóan hatnak ránk, és segítenek abban, hogy újra önfeledten tudjunk fotózni. Az imént említett dolgok nekem szoktak segíteni, így talán te is meríthetsz belőlük valamit. 


További bejegyzések

  • Nemrég láttam egy hasonló problémával küzdő valakit,az otthoni dolgokról fotózott pl.egy sajtreszelő belűlről.Óriási ötlet

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >