február 13

1 hozzászólás

Minden idők leghíresebb fotója

A fotózás lassan 200 éve része az életünknek, és ha hihetünk a becsléseknek, ez idő alatt több, mint 8,6 trillió fotó készült. Csak hogy nagyjából el tudd képzelni, ez mennyit jelent, akkor kapnánk ekkora számot, ha a Földön élő összes személyről, azaz 7,9 milliárd emberről készítenénk fejenként 1100 fotót. Ez finoman szólva is elképesztő mennyiség, amely csak tovább fokozza a kíváncsiságot, hogy vajon melyik közülük a leghíresebb? Melyik fotót látták a legtöbben?

A Times magazin pár éve készített egy válogatást, amelyben minden idők 100 legfontosabb fotóját gyűjtötték össze. Azokat, melyeket a történelem legnagyobb hatású képeinek tartottak. Olyan fotók kerültek a válogatásba, amelyek erős üzenettel bírtak, történelmi jelentőségű vagy rendkívüli pillanatot örökítettek meg, nagy felfedezések és fontos személyek álltak mögöttük, vagy egyszerűen csak olyan lehengerlő fotók voltak, amelyek művészi jelentőségük miatt váltak különösen meghatározó darabbá.

Néhány fotó a válogatásból:

The Burning Monk, Malcolm Browne, 1963

Earthrise, William Anders, NASA, 1968

Lunch Atop A Skyscraper, 1932

Tank Man, Jeff Widener, 1989

The Hindenburg Disaster, Sam Shere, 1937

Na és mit gondolsz, hanyadik helyen állt köztük az a kép, amit a legtöbb ember látott a világon? Nos, sehol. Minden idők leghíresebb fotója nem szerepelt a válogatásban, ugyanis nincs mögötte semmilyen történet, nem örökít meg lényeges pillanatot, nem köthető sem fontos személyhez, sem nagy felfedezéshez, és még csak művészi szempontból sem egy túlzottan érdekes darab. Nem találhatjuk meg sem a médiában, sem kiállításokon, sem múzeumokban. 

Minden idők leghíresebb fotója Charles O'Rear nevéhez köthető, aki a National Geographic fotósaként készítette a képet 1996. januárjában. És hogy pontosan hol találkozhattunk ezzel a fotóval? Mutatom:

A szóban forgó kép nem más, mint a Windows XP eredeti háttérképe, a mindenki számára ismerős ikonikus zöld mező. A 2001-ben kiadott operációs rendszer nagyjából 500 millió példányszámban kelt el, a fotót pedig becslések szerint több, mint 1 milliárd ember láthatta. A letisztult, nyugalmat árasztó fotó színvilága tökéletesen passzolt a Windows zöld start menüjéhez és kék tálcájához, valamint a funkció szempontjából is ideális választásnak bizonyult. Nem véletlen, hogy a Microsoft több, mint 100.000 dollárt fizetett a fotó teljes jogú használatáért.

Bliss, Charles O'Rear, 1996

Habár a száz legfontosabb fotó válogatásba nem kerülhetett be, és a hírnevét is csupán a szerencsés felhasználásnak köszönhette, mégis érdemes lehet egy kicsit fotós szemmel is megvizsgálnunk a képet. A feltűnően élénk színek miatt eleinte sokan úgy gondolták, hogy mesterségesen generált, vagy legalábbis valamilyen szinten manipulált képről van szó. A mező azonban egy valódi helyszín a kaliforniai Napa megyében, a fotó pedig semmilyen utómunkán nem esett át. Charles O'Rear egy Mamiya RZ67 kamerával, Fujifilm Velvia filmszalagra fotózva készítette a képet, ami a különösen telített színeiről ismert. Szintén ennek köszönhető a szokatlan, 4:3-as képarány, ami pontosan megfelelt az akkori monitoroknak, melyek többnyire ugyanezzel a képaránnyal rendelkeztek. Más képkivágásban talán nem is működne ilyen jól a fotó.

Ha kompozíciós szempontból vizsgáljuk meg a képet, nagyon szépen el lehet különíteni egymástól az előteret, középteret és hátteret, amelyek a harmadolás szabályának megfelelően osztják fel a képet. A balról jobbra ereszkedő mező vonalán pedig kimondottan jó érzés végigvezetni a tekintetünket. Hozzászoktunk ugyanis ahhoz, hogy amikor olvasunk, balról jobbra halad a tekintetünk, így a fotók esetében is ez az irány hat a kényelmesebbnek a számunkra. 

Végül, de nem utolsó sorban az időzítés is kulcsfontosságú szerepet játszik a fotó sikerében. A nap pont a megfelelő szögben esik a mezőre, ezzel kiemelve a gyönyörű zöld színét, amely tökéletes harmóniában van a felette elterülő tiszta, azúrkék, felhős égbolttal. Ha megnézed a fenti fotót, ami ugyanezen a helyszínen, de jóval később készült, máris egyértelművé válik, miért olyan fontos egy tájkép esetében a megfelelő évszak, napszak és időjárási viszony megválasztása. 

Charles O'Rear fotója tehát a Windows XP-nek köszönhetően mindössze néhány év leforgása alatt minden idők legtöbbet látott fotójává vált. A hírneve azonban nem nyugszik olyan biztos alapokon, mint a Times magazin válogatásában szereplő fotók esetében, így abban sem lehetünk biztosak, hogy a jövőben nem fog feledésbe merülni a most még jól ismert zöld mező.


További bejegyzések

  • Most már értem, miért írták sokan egy fotómhoz, hogy tökéletes Windows háttér lenne…

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >