április 25

1 hozzászólás

Fotóséta az erdőben

A legutóbbi bejegyzésem alatt több hozzászólás is érkezett tőletek, amiben megerősítettetek abban, hogy szívesen látjátok a fotóimat az oldalon. Először is szeretném ezt nagyon megköszönni nektek, mindig jól esik a támogató kommenteket olvasni, és azt is köszönöm, hogy egyáltalán elolvassátok, amiket írok. Remélem, sok olyan bejegyzést tudok még hozni nektek, amelyből meríthettek valamit. 

Ezúttal néhány olyan fotót válogattam össze, amelyek mind egy erdőben tett sétám alatt készültek.

A bőség zavara 

Fotós szemmel nézve az erdő sok mindenre adhat lehetőséget, a tájképektől a makró fotókon át egészen az absztraktig mindenféle műfajban alkothatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű dolog erdőben fotózni. Minden fotónál fontos, hogy ne legyenek fölösleges, zavaró elemek a képen, vagyis egyszerűsítsünk, amennyire csak lehet. Erdőben ez nem feltétlenül könnyű, mert teljesen véletlenszerűen, egymás hegyén-hátán helyezkednek el a dolgok, így sokszor nagy kihívást jelent, hogy átlássuk a káoszt. Könnyen előfordulhat, hogy meglátunk valami érdekeset, de nem igazán tudjuk olyan képkivágásban megmutatni, hogy működjön is a fotó. Illetve az sem mindig könnyű, hogy egyáltalán találjunk jó témát. 

Most megosztok pár olyan szempontot, ami alapján én meg szoktam közelíteni egy ilyen helyzetet. Ha kedved támadna erdőben fotózni, talán neked is segíthetnek ezek a dolgok. 

Minták és textúrák

Ha a nehéz terep miatt meggyűlik a bajod a kompozícióval, sokat segíthet, ha a konkrét dolgok és tájak helyett egyszerűen a textúrákra, mintákra figyelsz. Az erdőben mindenféle textúrák előfordulhatnak, amelyek már önmagukban jó témák lehetnek. Az ilyen képeknél az a könnyű, hogy nem kell túl nagy hangsúlyt fektetned a kompozícióra, így az elkészítésük nem okozhat nagy nehézséget. Ha megnézed a fotóim, láthatod, hogy nem kell túl különös dolgokat találnod, egy egyszerű fatörzs vagy sáros pocsolya is megteszi. Ezek néha fekete-fehérben, néha színesben festenek jobban, de még ezt sem kell ott helyben eldöntened, mivel utólag is könnyedén átrakhatsz egy színes képek fekete-fehérbe. Éppen ezért nagyon könnyen készíthetsz ilyen, és ehhez hasonló képeket, sőt, akár még egy komplett fotósorozatot is kihozhatsz belőlük. 

Más nézőpont

A korábban említett bőség zavara gyakran megy át nálam abba az érzésbe, hogy akárhova nézek, semmiben sem látok fantáziát. Minden túl hétköznapi, semmitmondó, nem igazán veszek észre olyan dolgot, amit érdemes lenne lefotózni. Ilyenkor szokott segíteni, ha megpróbálok kicsit változtatni a szokásos nézőponton. Leviszem a kamerát egészen a föld szintére, vagy felnézek az égre és alulról fotózom a fejem felett lévő fákat. Ha változtatsz kicsit a nézőponton, hogy olyan szögből mutass meg valamit, amiben általában nem látjuk azt, sokkal érdekesebbé teheted a kompozíciót. 

A kis dolgok

Minél kisebb dolgot fotózunk, annál könnyebb kizárnunk a zavaró elemeket. Ha nehezedre esik kellőképp leegyszerűsíteni a képet, és úgy érzed, akármit csinálsz, mindig túlzsúfolt, zavaros lesz a kompozíció, próbálj meg a tág képkivágás helyett az apró dolgokra koncentrálni. Makrózni sokkal könnyebb, mint tájképet fotózni, és valószínűleg könnyebben is találsz hozzá megfelelő témát. Itt sem kell túl különös dolgokra gondolnod, egy hagyományos levél is megteszi, ha épp szépen esik rá a fény. De ha kicsit szétnézel, hamar rájössz majd, hogy az erdő tele van olyan apróságokkal, amit érdemes lehet lefotózni. Ha pedig mégsem találnál ilyet, elég lehet egyszerűen a fényekre figyelned. 

Persze sok olyan szempont van még, ami meghatározza, hogy milyen képeket tudunk csinálni az erdőben, de ezek a módszerek általában be szoktak válni nálam, ha épp nincs jó ötletem, vagy mindent unalmasnak találok. Ha szeretsz erdőben fotózni, vagy esetleg most kedvet kaptál hozzá, talán neked is segítenek majd ezek a tippek. Ha pedig szeretnéd megosztani  egy jól sikerült fotódat, bármikor megheted a fórumon vagy ezen az oldalon. Küldjetek jó sok képet, hogy csinálhassak belőlük szuper válogatásokat!.

Itt hagyok még néhány fotót, ezeket már komment nélkül, csak hogy kicsit többet oszthassak meg veletek. Ugyanazon a napon készültek, mint a fentiek, de nagy okosságok már nem jutnak eszembe hozzájuk, inkább fűzzetek hozzá ti valamit. 🙂


További bejegyzések

Filmajánlók fotósoknak #2
Fotók a kertből
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >