szeptember 12

2 hozzászólás

5 egyszerű tipp kreatív kompozíciókhoz

Minden fotó legfontosabb építőeleme a kompozíció. Ha nem tudsz ügyesen komponálni, a fotóid is jó eséllyel laposak lesznek. És ezalatt most nem csak a gyakran emlegetett harmadolást vagy aranymetszést értem. Ezek nagyon jó módszerek ahhoz, hogy egy jól komponált képet kapj, de ha kreatív fotós akarsz lenni, ennél szabadabban kell gondolkodnod.

Ehhez szeretnék most megosztani veled néhány egyszerű tippet, ami segíthet abban, hogy jobb szemed legyen a megfelelő képkivágás megtalálásához.

1. Vonalak

Ha látsz egy határozott vonalat a képen belül, alapozhatod erre a kompozíciót. Az átlós vonalak például egy életerős, dinamikus képet eredményeznek. A vízszintes vonalak ezzel szemben nyugodtabb hatást keltenek. Akár olyan vonalat is használhatsz, ami nem teljesen egyenes. Ez leginkább a természetben fordul elő, ahol ritkábbak az egyenes vonalak. Figyelj a vonalakra és használd őket annak megfelelően, amilyen hatást el szeretnél érni.

2. Szimmetria

A szimmetrikus képekre mindig jó ránézni. Ha látsz a témádban szimmetriát, jó ötlet lehet ez alapján megkomponálnod a képet. Az ilyen kompozíció mindig egy kiegyensúlyozott fotót eredményez. Ne aggódj, ha ez a szimmetria nem egészen pontos, nem feltétlenül kell annak lennie. Viszonylag ritka az olyan téma, aminél tökéletesen szimmetrikus képet tudunk fotózni. Sokszor az is elég, ha csak utalsz a rá a fotóddal. Vedd észre tehát a szimmetriákat, ugyanis nagyon jó alapja lehet egy kompozíciónak.

3. Gesztus

Ez a tipp leginkább akkor lesz hasznos számodra, ha embereket fotózol. Ha van legalább egy szereplő a képeden, a legkisebb gesztus is életet vihet a fotódba, amennyiben ügyesen rá tudsz arra erősíteni a kompozícióddal. Figyelj a kezekre, lábakra, testtartásra, mozdulatokra. Ha észreveszel egy kifejező gesztust, próbáld meg minél inkább hangsúlyossá tenni azt a fotódon. Menj közelebb, töltsd ki vele a teret vagy helyezd a kép egy hangsúlyos pontjára, hogy ráirányítsd a figyelmet. A lényeg tehát, hogy ha észreveszel egy beszédes gesztust, összpontosítsd erre a kompozíciót. Ha jól csinálod, könnyen kaphatsz vele egy megnyerő, élettel teli fotót.

4. Mozgás

Egy másik dolog, ami a kompozíciód lelke lehet, az maga a mozgás. Ha olyan dolgot fotózol, amiben van mozgás, nem feltétlenül kell gyors záridőt használnod és megfagyasztanod a pillanatot. Ehelyett erősíts rá magára a mozgásra és használj hosszabb záridőt. A fotód ezzel sokkal lendületesebb, dinamikusabb hatást kelt majd. Ne félj kreatívan játszani ezzel, egy elmosódott kép nem feltétlenül jelent rossz képet. Nagyon jó fotók születhetnek például abból, ha egy hosszabb záridővel megpróbálod lekövetni valaminek a mozgását. A háttér ezzel elmosódik, míg a témád fókuszban marad. De azt is megpróbálhatod, hogy hagyod magát a témát elmosódni. Ha ügyesen használod ezt a módszert a kompozíciódban, könnyedén készíthetsz vele energikus, magával ragadó képeket.

5. Festmények

Ez a tipp már egy kicsit elrugaszkodik a fotózástól, de néha nem árt a dobozon kívül gondolkodnunk. Ha szeretnél fejleszteni a kreatív kompozíciós készségeden, nagyon jó módja lehet ennek, ha minél több festményt nézel. Értelemszerűen most nem az absztrakt, illetve egyéb valóságtól elrugaszkodott festményekre gondolok, hanem olyanokra, mint az egyszerű életképek. Az ilyen festmények kompozíciói ugyanis sokszor nagyon érdekesek tudnak lenni. A festők nem mindig úgy gondolkodnak a kompozícióról, mint a fotósok. Éppen ezért azt javaslom, hogy időnként nézz meg egy-két festményt vagy rajzot. Lapozgass egy festményekkel teli könyvet, nézelődj az interneten, vagy ha teheted, járj el kiállításokra. Ha valami megragadja a figyelmed, vizsgáld meg rajta a kompozíciót. Amit egy festményben látsz, azt esetenként a kamerával is meg tudod csinálni. Less el néhány trükköt és használd fel őket a fotózásban. Ezzel a módszerrel könnyedén felfrissítheted a kreativitásod, ami a képeidre is jó hatással lesz.

Végszó

Annyit szeretnék még ezekhez a tippekhez hozzáfűzni, hogy amikor fotózol, ne akard minden áron ezek közül valamelyiket felhasználni. Egyszerűen csak értsd meg és tartsd észben őket, hogy amikor olyan helyzettel találkozol, amelyikben valamelyik pont érvényesülni látszik, te észrevedd azt és ki is tudd használni. A lényeg, hogy minél több módszert ismerj. Ezután hogy melyiket alkalmazod, az attól függ, hogy éppen melyik téma talál meg téged. A helyes megközelítés tehát nem az, ha te azzal a szándékkal indulsz el fotózni, hogy egy szimmetrikus képet készíts, hanem az, hogy ha valahol van szimmetria, te észerevedd ezt és tudd, hogy ez egy jó kompozíciós elem lehet. Mindig azt a módszert kell alkalmaznod, amelyik éppen megmutatkozik előtted. 

Remélem hasznosnak találtad ezeket a tippeket és tudod majd alkalmazni őket a saját munkádban. Ha esetleg készítesz olyan képet, amiben bármelyik tanácsom segítségedre vált, szívesen veszem, ha elküldöd nekem azt ezen az oldalon. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen fotókat csináltok és kifejezetten jó érzés lenne, ha látnám, hogy valóban hasznotokra válnak az írásaim. Ha pedig valami nem világos, vagy csak hozzáfűzni valód lenne, kommentben várom a hozzászólásokat, észrevételeket. 

Jó fotózást kívánok!


További bejegyzések

Filmajánlók fotósoknak #2
Fotók a kertből
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >