március 26

0 hozzászólás

Fekete-fehér fotózás #2

Ma már talán ritkábban hajlunk a fekete-fehér fotózás irányába, hiszen minden kamera képes színesben fotózni, és ha mégis fekete-fehérre szeretnénk állítani egy képet, utólag sem késő meghozni ezt a döntést. Van azonban néhány dolog, ami miatt jó ötlet lehet eleve fekete-fehérre állítani a kamerát, és ilyen szemmel nézni a világot. Ahogy a színeknek, úgy a fekete-fehér tónusoknak is számos értékes tulajdonságuk van, melyekkel kapcsolatban néhány gondolatot már megosztottam veletek egy régebbi írásban.

Most ezt szeretném kiegészíteni néhány olyan ponttal, amelyek talán neked is meghozzák a kedved ahhoz, hogy időnként kipróbáld magad a fekete-fehér fotózásban.

Segít a tanulásban

Ha szeretnéd fejleszteni a látásmódod, sokat segíthet, ha időnként fekete-fehérre állítod a kamerát. A fotózás legfontosabb része ugyanis abban rejlik, hogy képes légy a vizuális látványra fókuszálni, függetlenül attól, hogy éppen milyen témát fotózol. Ehhez néha újra kell értelmeznünk a dolgokat, és kicsit más szemmel néznünk a világot. Nem a konkrét témákra, hanem az alapvető vizuális jelekre kell figyelnünk. Olyanokra, mint például a vonalak és alakzatok.

Ha fekete-fehérben fotózol, ezeket sokkal egyszerűbben felismerheted magad körül. A színek elvételével nagy mértékben leegyszerűsíted a látványt, amivel könnyebben el tudsz rugaszkodni a dolgok valódi jelentésétől. Minél többet fotózol fekete-fehérben, annál jobban rááll majd az agyad a fotózás vizuális nyelvére. Ez pedig a legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod ahhoz, hogy valóban értékes, egyedi fotókat készíthess.

Ez a téma persze jóval mélyebbre megy ennél, és később biztosan lesz még szó a vizuális fotózásról, egy valami azonban biztos: fekete-fehérben gyorsabban megy a tanulás.

A szürke tónusok színes világa

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a színek nélkülözésével nem csak feketéről és fehérről beszélhetünk. A két véglet között a szürke árnyalatainak teljes palettája a rendelkezésünkre áll, ami épp olyan gazdag képi világot nyújthat, mint maguk a színek. A különböző színek telítettsége és világossága fekete-fehérben sem feltétlenül veszít az értékéből, sőt, bizonyos esetekben még látványosabbá is válhat egy fotó ilyen formában.

A sötét, mély tónusok és világos, fehér árnyalatok találkozása egészen varázslatos képeket eredményezhet, melyekben nem nehéz meglátnunk a szépséget. Az ilyen fotók emellett azt is elmondhatják magukról, hogy egy teljesen új nézőpontot képviselnek, hiszen alapból mind színesben látjuk a világot. Néha nem árt ezt az új nézőpontot is megvizsgálnunk, sok esetben ugyanis egészen lenyűgöző fotókat készíthetünk csupán azzal, hogy a színek helyett a szürke tónusokat engedjük kibontakozni.

Íme néhány példa, hogy lásd, mire gondolok.

Fő az egyszerűség

Fotózás során mindig nagyon fontos, hogy amennyire lehet, törekedjünk az egyszerűségre. Ha túl zsúfolt és rendezetlen a kompozíció, az nemcsak a látványra lesz rossz hatással, de a befogadó sem tudja majd, hogy hova kell néznie a fotón belül. Az egyszerűsítés tehát rendkívül fontos, és ebben is nagy segítségünkre lehet, ha fekete-fehérben fotózunk.

Azzal, hogy megválunk a színektől, máris egy hatalmas lépést tettünk a letisztultság irányába. Ez leginkább az olyan fotóknál segíthet neked, amelyek sok elemből állnak. Ilyenkor ugyanis nem mindig könnyű olyan szöget találnunk, amelyből működőképes lesz a fotó. Éppen ezért bármikor, amikor úgy érzed, hogy nem sikerül kellő módon leegyszerűsítened a fotót a kompozícióval, ne feledd, hogy a fekete-fehér, mint opció, mindig nyitva áll előtted. 

A fekete-fehér képekben tehát a fotózásnak egy olyan világát fedezhetjük fel, amelyben több szempontból is érdemes elmerülnünk. Gyönyörű és különleges fotókat készíthetünk így, mindezzel pedig a vizuális látásmódunkat is könnyedén fejleszthetjük. Ha tehát szeretnél minél gyorsabban fejlődni a fotózásban, azt javaslom, hogy kezdj el fekete-fehérben fotózni.

Ha pedig szeretnéd megosztani egy fotódat, ne feledd, hogy bármikor megteheted ezt a fórumon. 

Jó fotózást!


További bejegyzések

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>