szeptember 2

4 hozzászólás

Segíts, hogy segíthessek!

Az első bejegyzésben már kérdeztelek titeket arról, mit szeretnétek tanulni és egyértelműen a fotózás lett a nyerő. Most azonban megint titeket kérdezlek, hogy ezzel kapcsolatban milyen problémáitok vannak? Mit tanulnátok szívesen, vagy mit éreztek szükségesnek ahhoz, hogy fejlődni tudjatok?

Azért írom ezt a bejegyzést, mert több témát is elkezdtem kidolgozni, de elbizonytalanodtam azzal kapcsolatbna, hogy mivel lenne jó kezdeni. Nem ismerem ugyanis az igényeiteket és azt, hogy milyen szinten álltok a fotózással. Van már saját gépetek? Ha van, tudjátok magabiztosan kezelni azt? Van olyan fotós téma, ami kifejezetten érdekelne téged?

Leírom, én min dolgoztam eddig. Mindegyik téma olyan mélyen lenne kidolgozva, hogy abból maximálisan megtanuljátok azt az adott területet, amiről szó van. Ezeket tehát már nem lehet egy bejegyzésbe préselni, ez mind egy sokkal átfogóbb tudásanyag lesz, amibe így nekem is sokkal több munkát kell beleölnöm. Ezért kérdezlek titeket, melyiket fogadnátok legszívesebben? Mivel kezdjünk?

A lehetőségek tehát...

A fotózás alapjai – technika és tartalom

Ez egy technikai gyorstalpaló abszolút kezdőknek, amiben teljesen a nulláról elmondom nektek, melyik beállítást hogyan használjátok a kamerán. Azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek saját géppel (vagy gondolkoznak a vásárláson), de nem igazán tudják még, hogyan használják azt. Részletesen megismerhetsz például olyan dolgokat, mint a rekesz, záridő, ISO, fehéregyensúly, gyújtótávolság és kompozíciós módszerek. A technikai alapok ismerete után beszélek majd a tartalomról is. A cél az, hogy magabiztosan használjátok a kamerát manuális módban, és ezt a tudást úgy használjátok fel, hogy kreatívan tudjatok bánni a fotóitokkal. 

Tájképfotózás

Legnagyobb örömömre sokan küldtetek már nekem saját fotókat és azt vettem észre, hogy a legtöbben tájképeket szerettek fotózni. Rengeteg ilyen képet kaptam, azonban azt gondolom, bőven rájuk férne még a fejlődés, mivel ez egy igencsak nehéz téma. Ezért kezdtem el dolgozni egy kifejezettem tájképekkel foglalkozó anyagon, ami szintén a bonyolultsága és összetettsége miatt egy sokkal nagyobb dologgá nőtte ki magát, mint egy egyszerű blogbejegyzés. Ezt azoknak ajánlanám leginkább, akik már rendelkeznek saját kamerával és tudják is használni azt. Több olyan tippet is említek benne ugyanis, amik a kamera beállításaira vonatkoznak és ha ezekkel nem vagy tisztában, az nehézséget okozhat majd a tanuláskor. A tananyagban elmondom neked, mitől lesz érdekes egy tájkép, hogyan komponáld meg a képet és milyen elemekre figyelj, hogyan vezesd a figyelmet, milyen beállításokkal érdemes játszani a kamerán, hogyan használd a fókuszt, beszélek gyakori hibákról, valamint híres fotósok munkáit is alaposan kivesézzük majd, hogy levonhassuk belőlük a tanulságokat. De ezen kívül még sok mindent fog tartalmazni ez az anyag. Itt tehát kifejezetten a tájképfotózás tökéletesítése a cél.

Fotózás telefonnal

Egy másik dolog, amit észrevettem, hogy sokan közületek még csak érdeklődnek a fotózás iránt, de nem rendelkeznek kamerával, így a helyzetből adódóan csak telefonnal fotóznak. Egyrészt azt gondolom, hogy ha valaki komolyan szeretne foglalkozni a fotózással, mindenképp szerezzen be egy rendes fényképezőgépet és azzal dolgozzon. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a telefonos fotózásban ne lenne potenciál. Mindegy mivel fotózol, lehet belőle tanulni, tudsz fejlődni és később, ha már lesz kamerád, az itt szerzett tudást és tapasztalatot ott tudod majd kamatoztatni. Ezért gondoltam, hogy egy kifejezetten telefonos fotózással foglalkozó tananyag is érdekes lehet. Nagyon sok dolog van ugyanis, amit már itt meg tudsz tanulni. Ebben az anyagban tehát olyan tippeket osztok meg veled, amik segítenek abban, hogy telefonnal is készíthess olyan fotókat, amik megállják a helyüket a rendes kamerával készített képek mellett.

Sok ötletem van még ezen kívül, de egyelőre ezt a három témát kezdtem el alaposan kidolgozni, így most ezekre lehet szavazni. Ha valamelyik érdekel, kérlek add le a voksod az alábbi űrlap kitöltésével. Amire a legnagyobb az igény, azzal fogunk kezdeni. Ha esetleg egyik sem érdekes a számodra, de van valami, amiről szívesen megtudnál többet, nyugodtan jelezd azt itt kommentben. Úgy szeretném alakítani ezeket az anyagokat, hogy a legnagyobb segítséget nyújtsák nektek.

Köszönöm, ha segítesz a válaszoddal!


További bejegyzések

Filmajánlók fotósoknak #2
Fotók a kertből
 • Üdvözletem! A fotózást 3-4 éve kezdtem a nulláról egy tükörreflexes géppel, s a visszajelzések szerint jól tettem. Meglehetősen tág az érdeklődésem a fotótémákat illetően, amolyan mindenevő alkotó:). A makrovilágtól, a madár vagy más természetfotózástól kezdve elég széles a befogadó paletta. Talán a legkevesebbet a portrékkal valamint a városi életképekkel tudtam elmélyülni. Csatlakozásom oka hogy bővítsem ismereteimet..megismerjek mást amit esetleg eddig nem alkalmaztam. Tisztelettel Andrea

 • Szia,
  Minden formában és témában érdekel a fotózás, mégis a kedvencem a tájkép és a street fotó.
  Megpróbálom a számomra fontos és különleges pillanatokat, látvány megörökíteni.
  Van gépem , de sajnos nem tudom igazán használni.Canon eos 50 d, ajándékba kaptam.
  Sajnos én gyakorlati emberke vagyok a tanulás terén..nem elég elolvasni pl a leírást és nincs türelmem hozzá.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >