augusztus 21

4 hozzászólás

A legfontosabb dolog, amit a fotózásról tudnod kell

Ha valamit szeretnél igazán jól csinálni, nem számít mi az, a nulláról kell kezdened. Ha az első lépés hiányzik, az az utolsón is látszani fog. A fotózással sincs ez másképp. Ha jó képeket akarsz csinálni, meg kell találnod az egésznek a magját és azzal kell foglalkoznod legelőször. 

Mi a magja a fotózásnak? Természetesen nem más, mint a vizualizáció. Minden a fejben kezdődik, akkor miért lenne ez pont a fotózással másképp? A fotó a fejedben kell hogy megszülessen először. 

Először láss, aztán fotózz

Ez egy nagyon fontos dolog, ami fölött azt gondolom sokan átsiklanak. Ennek minden bizonnyal az lehet az oka, hogy ma már egyszerűen túl könnyűvé és elérhetővé vált a fotózás. Mindenki zsebében ott lapul egy okostelefon, amivel egy másodperc alatt el lehet készíteni egy képet. Nincs limit arra, hány képet készíthetünk és még arra sem feltételnül kell ügyelnünk, hogy az a kép minden szempontból jó legyen, hiszen „majd megszerkesztjük később”. Levágunk kicsit az aljából, feljebb húzzuk a kontrasztot és rádobunk egy filtert. Voálá! Kész a fotó! Ugye? Nem. 

Az ilyen ész nélküli kattingatásból nem nagyon szokott semmi jó kisülni, hiszen pont a lényeg hiányzik belőle. Ha a fejedben nem születik meg először a szándék, hogy mit akarsz átadni a képpel, akkor nem is fogsz vele átadni az égvilágon semmit. Nagyon fontos, hogy a képet már azelőtt látnod kell, hogy a kamerába néznél. Az első fázisa tehát egy jó fotó születésének a vizualizálás, vagyis az, amit a fejedben látsz.

Alfred Stieglitz fotói

Te vagy a legfontosabb

A vizualizációs képesség saját magadból fakad. Ahhoz, hogy ezt a képességed fejleszteni tudd, először saját magaddal kell fogalkoznod. Ismerd önmagad! Ezt nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos! És ez nem csak a fotózásra igaz. Ha valamit sikeresen akarsz csinálni, addig nem lehetsz benne sikeres, amíg saját magaddal nem vagy megelégedve. Hogyan is lehetnél, hiszen amit csinálsz, abba saját magadat rakod bele. Ha nem ismered magad, nem tudod mi hajt téged, mi a fontos számodra, akkor az abban is meg fog látszani, amit csinálsz. A fotóid üresek, semmitmondóak lesznek. Ehelyett azt tanácsolnám, hogy tedd le egy kicsit a kamerát és lépj egyet hátra, foglalkozz kicsit magaddal. Mi az, ami téged érdekel? Mi a fontos számodra? Mi hajt abban, amit csinálsz? Mi inspirál? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket és gondolkozz el rajta.

Inspirálódj

Ha ez nehezedre esik, ajánlok valamit, ami segíthet. Mindössze két egyszerű lépés, amit minden nap könnyedén megtehetsz. Ha lehetőséged van rá, célszerű ezzel kezdeni a napod. Az első lépés, hogy gyűjts inspirációt valamiből. Ez lehet bármi. Egy könyv, film, zene, más fotósok munkái. Egyszerűen lazulj el, engedd bele magad és fogadd be az élményt. Egy kis időre feledkezz meg minden másról és hagyd, hogy hasson rád ez a dolog. Ha ez megtörtént, a második lépés, hogy írd le, mi fogott meg téged ebben a dologban. Mi volt az, ami a leginkább rezonált veled? Mi hatott rád érzelmileg? Próbáld meg megfogalmazni néhány mondatban és írd le magadnak egy füzetbe. Az írás nagyon fontos. Nem csak azért, hogy feljegyezd magadnak, hanem azért is, mert már maga az írás segíti a vizualizációt. Amikor írsz, látod a fejedben a képet, amit a papírra vetsz. Nagyon fontos tehát, hogy ne hagyd ki az írást!

Ansel Adams

Ha rendszeresen csinálod ezt a két lépést, rövidesen látni fogod, mi az, ami téged belülről hajt. Mi képvisel értéket számodra, mi ragadja meg az érdeklődésed, mi az, amit szenvedéllyel tudnál csinálni. Ezzel érdemes foglalkoznod a fotózásban is. Ne akard átverni magad és másokat utánozni. Add önmagad!

A fotózás innentől kezdve nem csak egy dolog, amit csinálsz, hanem sokkal több annál. A részeddé válik. Magaddal viszed mindenhová egész életedben. Ez a legfontosabb dolog, amivel most foglalkoznod kell. A későbbiekben, ha megtanulod a fotózás technikai részét, sokat segít majd, ha képes vagy előre vizualizálni egy fotót a fejedben. Rögtön tudod majd, melyik optikához nyúlj és milyen beállításokat használj. Hidd el, hatalmas segítég lesz.

Feladat

Használd a fent említett tippet és gyűjts inspirációt. Találd meg és írd le, mit szeretnél átadni a fotóiddal. Ezt szem előtt tartva csinálj néhány képet és nézd meg, mi sül ki belőlük. Gondolkozz, mielőtt fotózol, képzeld el előre, milyen képet akarsz csinálni. Nem baj, ha most még ez nehezedre esik és nem olyan lesz a végeredményt, mint szeretted volna. Ez ugyanis nem könnyű. De ha elég kitartó vagy és gyakorolsz, idővel ráérzel majd és fokozatosan ráhangolódsz fejben is a fotózásra.

Ha úgy érzed, küldd el néhány fotód nekem ezen az oldalon, nagyon kíváncsi vagyok, milyen képek születnek majd. Ha elég fotó érkezik be, csinálok nekik egy galériát itt az oldalon, ahol megnézhetjük és értékelhetjük egymás munkáját. 

Útravalónak

Végezetül szeretnék megosztani veled egy rövid videót. Ansel Adams minden idők egyik legkiválóbb fotósa volt, aki különleges, fekete-fehér tájképeivel vált világhírűvé. Ha nem hallottál róla, erősen ajánlom, hogy nézz utána a munkásságának és lapozd át néhány képét (ha már az inspirációnál tartunk). Előtte viszont kérlek nézd meg, ő miképp vélekedik a fotózásról és vesd össze azzal, amit az imént olvastál.

Jó fotózást kívánok! 


További bejegyzések

Filmajánlók fotósoknak #2
Fotók a kertből
 • Nagyon igaz, amit az öreg mester mond. Elárasztják az emberek fotónak titulált digitális szeméttel a világot, amikor meg valaki értékes, valóban FOTÓ – nak nevezett alkotást tesz közzé, szinte több a kritika, mint az elismerés. Az értékítélettel kellene kezdeni elsőként: eszem a gyrost, két láb belelóg a tenger és a kék ég látóterébe, új hajam van, megvettem ezt a cuki kis ruhát, itt van az ágyon…!
  Első lépésként limitálnám a mobiltelefonok 10000 “megapixxxeles”, interpolációbajnok fotóparódiáit: egy nap alatt
  Készülhet vele max 20 db fotó, a többi fizetős!
  Aki valóban fotózni szeretne, fényképezőgéppel fotózzon.

 • Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat. Nem tudom,hogyan küldjem el e mailben a képeket amit fotoztam.

  • Kedves Gyula! Az email küldésénél kell csatolni a fotókat (kis gamekapocs ikon). De ha nem megy, az sem gond, dolgozunk már egy jobb megoldáson, hogy itt, az oldalon fel lehessen tölteni a képeket. Addig kis türelmedet kérem.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >