A FilmAppeal jövője


Ha picit alaposabban szétnézel az oldalon, egészen biztosan észreveszed, hogy bizony még nagyon gyerekcipőben jár a dolog. Jelen állás szerint a webáruház az egyetlen működőképes része az oldalnak, illetve a személyes rendelés leadásának lehetősége. Az oldal ezen része azzal a céllal jött létre, hogy áthidalja az ingyenesen fellelhető, jelentős minőségbeli ingadozással bíró videók és a méregdrága stock videók között tátongó űrt. A FilmAppeal kínálatának minősége állandó, hiszen a felvételek egy forrásból származnak, a böngészésük így minden bizonnyal jobb élmény lesz, mint a más oldalakon fellelhető vegyített tartalmaké. A kis kínálatot pedig a személyes rendelések lehetősége igyekszik orvosolni, amire sehol máshol nem lesz lehetőséged. Azt gondolom, hogy ezekkel a feltételekkel biztosan hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy pont olyan videókhoz juss, amire éppen szükséged van.

Mi lesz még az oldalon?

Az oldal semmiképp sem fog ennyiben kimerülni, hiszen, mint ahogy azt korábban is mondtam, ez még a gyerekcipős szint. Egy másik nagyon fontos vonal a tanítás lesz. Olyan jellegű tartalmak készülnek az oldalra, amelyek segítenek abban, hogy ne legyen szükséged ehhez hasonló forrásokra ahhoz, hogy profi videós tartalmat gyárts. Ha érdekel a filmezés, fotózás, vágás, itt mindezt megtanulhatod majd. Teljesen a nulláról fogunk kezdeni mindegyik területen, így nem számít milyen szinten állsz most, csak érdeklődésre és tanulásvágyra lesz szükséged.

Fotózás

Az egyik vonal a fotózás lesz. Azt gondolom, ezzel érdemes kezdeni a tanulást, hiszen ha a nulláról indulunk, a legkisebb egységet kell megértenünk először, ez pedig maga a kép. Itt fogunk foglalkozni a fotózás technikájával, természetével, kompozícióval, kamerahasználattal, világítással, plánozással és bármivel, amire még szükségünk van ahhoz, hogy profi szinten fotózzunk.

Mozgókép

Ha a fotózást megtanulod, de itt még nem akarsz megállni, továbbmehetünk a mozgókép felé. Ezt hasonlóképp a nulláról fogjuk kezdeni (azaz arról a szintről, ahová a fotózás tanulása során jutottunk). Itt már a videós beállításokat, kameramozgásokat és egyéb trükköket is megismerheted, hogy a fotózásban szerzett tudást továbbvihesd a filmezésbe.

Vágás

 Ha megtanultad kezelni a kamerát, érted a videózás lényegét és szemed is van már a dologhoz, bizonyára szuper felvételeket fogsz készíteni. A következő lépés azonban a vágás lesz, amibe könnyen beletörhet a bicskád, ha nem értesz hozzá. Ha pedig nem értesz a vágáshoz, hiába veszel fel szép képeket, hiszen magától nem fog kész filmmé formálódni a nyersanyag. Harmadik körben tehát a vágás alapjait és technikáját tanuljuk meg. Itt a Premiere Pro nevű programot tanítom meg neked, ami az egyik legnépszerűbb szoftver ebben a szakmában. (De sok másik program működik még hasonló alapon, mint a Premiere, így nagy valószínűséggel azokkal is boldogulni fogsz, ha ezt megtanulod.)

Filmelmélet

Ezután következik a talán legfontosabb pont, a filmelmélet. Ha te hozzám hasonlóan a filmműveszetbe és a moziba szerettél bele és ezért kacsingatsz a mozgókép irányába, elengedhetetlen, hogy a filmnyelvvel is foglalkozz. A legfontosabb eleme a filmnek ugyanis a dramaturgia. Minden eddigi eszköz, amit ezelőtt tanultunk csupán azt a célt szolgálja, hogy a kellő hatást el tudjuk érni a filmben. A tanulás ezen szakasza tehát a filmnyelvvel, dramaturgiával kapcsolatos lesz, amiben olyan szinten el lehet mélyedni, hogy bőven lesz miről beszélni. Azért nagyon izgalmas ez a rész, mert az itt szerzett tudást az előzőleg megtanult területeken tudod majd alkalmazni, így az operatőri és vágási ismereteid is fejlődnek majd.  

Azt hiszem, itt már kezd világossá válni, hogy mennyire összetett és szerteágazó ez a szakma, ugyanakkor minden mindennel összefügg. Ez az elképesztő sokrétűség kicsit az ördöge és a szépsége is a filmezésnek. Svájcibicskának kell lenned ahhoz, hogy egyedül tudd művelni és átlátni a teljes folyamatot, ugyanakkor felemelő érzés az, amikor egy ekkora lehetőséggel bíró kifejezőeszköz van a kezedben. Innentől már tényleg csak a kreativitásodon múlik, mire használod fel a tanultakat.


Hamarosan további információkkal jelentkezem!


Bármilyen kérdésed, hozzáfűzni valód lenne, a kapcsolat menüpont alatt írhatsz nekünk.

Szűcs Bendegúz


>